Gazdaság

Offshore-lovagolnak a százmilliók a Fidesz új kedvencéhez

Tavaly több mint a háromszorosára, 400 millióról 1,4 milliárd forintra ugrott a tanúsítással foglalkozó Hunguard Kft. árbevétele, derítette ki a cégpapírokból a Népszabadság.

Az eredményesség azonban még ennél is jobban teljesít, kétszázmillióról közel egymilliárdra nőtt, a tulajdonosok pedig az adózás utáni 781 milliós nyereségből 254 milliót vettek ki osztalékként, félmilliárdnál többet pedig bennhagytak.

„Arról” lehet szó

Az osztalék mértéke így is majd’ 40 százalékkal nagyobb volt a tavalyinál, a nyereség azonban már egy új, ismeretlen zsebbe vándorolt, a máltai bejegyzésű Javelin Ltd.-hez.

Az ország pedig még mindig ott szerepel a pénzmosásgyanús, offshore-szerű cégbejegyzési helyszínek ajánlati listáin és a napilap keddi cikke szerint most is erről lehet szó, az üzlet végső haszonhúzója ugyanis egyelőre kideríthetetlen.

Ugyanakkor a Fidesz-frakció 2013 óta többször is olyan minősítési szabályokat hozott, amelyeket szakértők szerint a Hunguardra szabtak, a korábban Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca egy másik törvény módosító indítványai közé rejtve terjesztette elő a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét.

Az indoklás szerint pontos számlákra vágytak.

Voltak

Később Németh Szilárd rezsipápa tette oda magát, a tanúsítócégekkel szemben olyan követelményeket támasztott, amit csak a Hunguard tudott teljesíteni.

Voltak ugyan versenytársak, próbálták is beszerezni a szükséges tanúsítványokat, de mire ezzel megvoltak, a parlament – Lázár János és / vagy Varga Mihály miniszterek javaslatára – ezeket eltörölte és új, szintén leginkább a Hunguardnál meglévő követelményeket írt elő.

A cégek közül több is azt mondta a lapnak, pontosan értik, mi a lényeg, de az látszik, hogy

a törvényhozó hatalom az általa hozott jogszabályokkal egy magáncéghez csatornázott bevételeket.

Hirtelen milliós

A Hunguard egyébként nem új szereplő a magyar piacon, az informatika területén már 25 éve jelen van, profiként tartották őket számon, de ez a számaikon nem látszott, egészen 2011-ig, amikor többséget vásárolt Csík Balázs, a nyereség pedig százezresről hirtelen milliósra ugrott.

Ekkor jöttek az első hírek arról, hogy a nyerőautomaták kötelezővé tett auditálásáért, hogy, hogy nem, csak a Hunguardnak lehet fizetni. Az informatikai szakember arról nem beszélt a lapnak, mit csinált a pénzzel, akik egyébként nem találtak hivatalos kapcsolatot a cég és a Fidesz-frakció között.

A brókerbotrány után a kormány szerette volna előírni a pénzügyi szolgáltatók rendszereinek auditálását, az informatikai szövetség tiltakozott, Csíkék azonban reménykedhetnek.

Idén januárban a szakember eladta a cég többségét a máltaiaknak, társa, a három éve ügyvezetőnek elszegődő, majd Csíkkal együtt tavaly az alapítók maradékát is kivásárló Lengyel Csaba szintén adott el hányadából a Javelinnek.

Az osztalékból a tulajdoni hányad alapján részesülnek a cégben, a Népszabadság úgy számol, a Javelin markát nagyjából kétszázmillió forint ütötte, és Csík Balázs az ügylet nyomán körülbelül 180 millió forinttól esett el, de tulajdonosok, illetve ügyvezetők maradtak.

Rejtély, Panama

Csík sajtóreferensén keresztül pedig megüzente, bevétel- és nyereségbővülésük kiemelkedő szakértelmüknek és dinamikus fejlődési tervüknek köszönhető.

Az azonban mind a mai napig rejtély, ki áll a Javelin mögött, de a kapcsolat a magyarokkal olajozott lehet, hiszen sokszor Lengyel Csaba képviseli a máltaiakat, akiket az offshore-nál megszokottak szerint egy cégképviselettel foglalkozó vállalkozás, a Gnosis képviseli, esetenként Francesco Sultana személyében.

  • A máltai adatbázis szerint a Javelin tulajdonosa a szintén Máltán bejegyzett Kinanis Fiduciaries Ltd. és a Levantes Management Ltd.
  • A Kinanis Fiducia­ries Ltd. tulajdonosa a ciprusi Kinanis & Co., valamint a szintén ciprusi illetőségű Christos P. Kinanis.
  • A Levantes Management Ltd. pedig a szintén ciprusi Kamaronian Investments Ltd., illetve a Notrosion Management Ltd. tulajdona.
  • A Kinanis egyébként egy adómérséklő cégszolgáltatásokat kínáló vállalkozás, Christos P. Kinanis neve pedig szerepel a nemrég nyilvánosságra került botrányos panamai offshore-iratokban is.

Offshore offshore hátán.

(Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik