Gazdaság

Sokan felejtik a NAV-nál a pénzüket

adobevallas(1)(210x140).jpg (Array)
adobevallas(1)(210x140).jpg (Array)
A túlfizetés öt év után az államé lesz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) március végén 1160 milliárd forintos túlfizetést tartott nyilván, sokan az idő múlásával sem kérik vissza a feleslegesen lerótt összeget, ami öt év után végleg az államkincstárnál marad – írja a Magyar Idők. Az összeg legnagyobb része, 1050 milliárd forint a  cégekhez kapcsolódott, de a polgárok is 110 milliárd forinttal fizettek be többet kötelezettségüknél.

A társaságok leginkább áfából, társasági adóból fizettek be többet, de gyakori volt, hogy a cégek az üzemanyag jövedéki adójából is többletet halmoztak fel. A magánszemélyek a személyi jövedelemadóból és az illetékből, emellett az egészségügyi hozzájárulásból fizettek be az elvártnál nagyobb összeget. A márciusi adatok szerint 1,6 millió polgár és nagyjából 370 ezer cég fizetett be több adót a szükségesnél.

A túlfizetésnek több oka lehet, egyesek “biztosra akarnak menni”, mások elszámolják magukat. Van, aki a rossz szabályértelmezés miatt fizet több adót, és van, akinek a munkáltatója von le többet a kelleténél. Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak azt mondta, a túlfizetést öt éven belül visszakérhetik, de az adózók figyelmetlensége, feledékenysége, nemtörődömsége miatt – az elévülés miatt – évről évre  több milliárd marad a NAV-nál. A pénzt öt év után nem lehet visszaigényelni.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik