Gazdaság

Brexit: mégis lesz sírás és fogcsikorgatás

Sorra jönnek ki a felülvizsgált előrejelzések a különböző intézményektől a Brexit gazdasági hatásaival kapcsolatban. A jelentések mindegyike komoly visszaesést vár a brit gazdaságban és az Európai Unióban is – már idén és jövőre is.

Az IMF kedd délután kiadott jelentése szerint a brit gazdaság 0,9 százalékkal alacsonyabb, mindössze 1,3 százalékos GDP-re számíthat 2017-ben. Szerintük az eurozóna is megsínyli a kilépést, mert a brit kereskedelem zöme ide irányul.

A Valutaalap szerint a kilépés ártott a brit gazdaság rövidtávú kilátásainak, és az egész világgazdaság felépülését is lassítja. Az IMF a népszavazás előtt is figyelmeztetett, hogy a kilépéssel rosszul fog járni a brit gazdaság.

Idén és jövőre összesen akár 0,6 százalékponttal is alacsonyabb lehet az eurózóna és az Európai Unió növekedési üteme annál, mint amire képes lett volna a brit népszavazás nélkül – derül ki az Európai Bizottság kedden megjelent előrejelzésében.

Az IMF, az OECD és számos tanulmány figyelmeztet rá, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek súlyos hosszú távú rombolóhatással bírnak a társadalmi kohézióra és a gazdasági növekedésre nézve, ezért minél hamarabb reformokra van szükség, hogy ez a növekvő szakadék bezáródjon, vagy további referendumokra és politikai átrendeződésre kell számítani.

(Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik