Gazdaság

Többet vásárlunk külföldön, több külföldi vásárol itthon

A határon túli boltokban is érződik a magyarok jövedelmének erősödése, ugyanakkor egyre több külföldi intézi nálunk a nagybevásárlását; utóbbiak azonban kétszer annyit költenek, mint a magyarok külföldön, írja szerdai számában a Magyar idők az Országos Kereskedelmi Szövetség közlése alapján.

Vámos György, a szervezet főtitkára a lapnak arról beszélt: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly egynapos bevásárlókörútjaikon a külföldi látogatók 132,8 milliárd forintért vásároltak termékeket Magyarországon, illetve a több napig itt tartózkodók további egymilliárd forinttal gazdagították a kiskereskedőket.

Ugyanakkor a magyarok tavaly 67,9 milliárd forintért költekeztek külföldön a kifejezetten beszerzési céllal tett utazásaikon, emellett a többnapos kint tartózkodások idején további ötmilliárd forintnyi bevétel keletkezett a külföldi boltok pénztárában.

Vámos György közlése szerint a magyarok külföldi költései is nőttek az idei első negyedévben. A lakosság vásárlóerejének erősödése nem csupán a hazai kiskereskedelmi forgalmon, hanem a határon túli üzletekben is érezteti hatását. Január és április között a tavalyi első negyedévhez képest csaknem ötmilliárd forinttal nőttek a magyarok kiadásai a külföldi boltokban, míg a külföldieké nálunk négymilliárddal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik