Gazdaság

Szijjártó szerint szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot az Egyesült Arab Emírségekkel

24.hu
24.hu

2016. 07. 13. 13:34

Mivel komoly instabilitás tapasztalható Európa déli szomszédságában, Magyarország és Európa érdeke intenzívebbé tenni az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek a béke és stabilitás garantálói a térségben, és ilyen ország az Egyesült Arab Emírségek is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével tárgyalt.
Korábban a témában:

A miniszter a sajtótájékoztatóján kifejtette: az Egyesült Arab Emírségek az arab világ második legjelentősebb gazdasága és az Öböl-térség egyik vezető országa. A múlt heti NATO-csúcson is megállapították, hogy délről is komoly kihívások érik a szövetséget, márpedig az Egyesült Arab Emírségek kulcsszerepet játszik a régió stabilitásának biztosításában, ezért lényeges az együttműködés az országgal – mutatott rá.

A zászlóshajók

A külügyminiszter szerint a kétoldalú gazdasági együttműködés zászlóshajója a vízgazdálkodás és az energetika lehet. Az Egyesült Arab Emírségekben a világon az egyik legnagyobb az egy főre jutó villamosenergia-felhasználás, az egy főre jutó vízfogyasztás pedig a legnagyobb.

A magyar vállalatok világszínvonalat képviselnek a vízgazdálkodás területén, így e tekintetben szorosabbra fűzhetik a kapcsolatokat – magyarázta. Úgy vélte, mindkét országban rendkívül fontos a nukleáris energia, és mivel az Egyesült Arab Emírségekben sok új nukleáris mérnökre és szakemberre van szükség, Magyarország részt vállalhat a képzésükben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az arab országnak van az egyik legjobb légitársasága, az Emirates, amely arra készül, hogy rövid időn belül Budapesten lesz a második legnagyobb ügyfélszolgálati központja.

Amikor béke lesz

A tárcavezető arról is beszélt, hogy mindkét ország rendkívüli jelentőséget tulajdonít a terrorellenes erőfeszítéseknek, és komoly szerepet vállalnak e küzdelemben. Egyetértettek abban, hogy a háborús zónákból menekülőknek az otthonuk közvetlen közelében kell segítséget nyújtani, hogy amikor béke lesz, mielőbb vissza tudjanak térni – mondta. Hozzátette: az Egyesült Arab Emírségek Jordániában komoly pénzügyi támogatást nyújt menekülttáborok fenntartásához.

Az emírségek is szorosabb együttműködést akarnak

Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere bejelentette: országa jövőre nagykövetséget nyit Budapesten, ami fontos lépés lesz a kétoldalú kapcsolatok még szorosabbra fűzése felé.

Az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere méltatta a két országot összefűző szoros kapcsolatokat, és azt mondta, a jövőben még intenzívebbé szeretnék tenni az együttműködésüket. Hozzáfűzte: a két ország kormánya felismerte a kapcsolatépítés jelentőségét, és remélhetőleg még az idén több megállapodást tető alá hozhatnak.

Kitért az Emirates budapesti központjára is, mint mondta, ez a lépés jó üzenet lehet a térség többi befektetőinek, hogy érdemes Magyarországot választani. A régióból már több olyan cég is tevékenykedik Magyarországon, amely a turizmusban érdekelt – közölte.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.