Gazdaság

LMP: offshore kézre került a pápai húsüzem

Pápai hús (pápai hús)
Pápai hús (pápai hús)
A zöldpárt szerint a pápai húsüzemet a kikiáltási ár alig harmadáért egy a Brit-Virgin szigeteken bejegyezett átláthatatlan hátterű offshore-cég tulajdonában álló kft. vásárolta meg.

Mint kedden írtuk, a felszámoló elfogadta a pápai húsipari cégcsoportra beérkezett két ajánlat körül az egyiket, a TANO Commerce Kft. lett a nyertes 1,134 milliárd forintos ajánlatával. A Nemzeti Reorganizációs Kft. az első fordulóban 4,5 milliárd forintra értékelte a cégcsoport vagyonát, de áprilisban egy mindössze 110 millió forintos ajánlat érkezett rá, így a tender eredménytelenül zárult. A mostani, második fordulóban 3,6 milliárd forintos irányárat szabtak meg.

A vevő vállalta, hogy folytatja az üzemi működést és legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet. A TANO Commerce azonban egy offshore-cég tulajdonában áll, állítja az LMP, így nem tudható, hogy kik a valódi felvásárlók, és az sem, hogy milyen tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.

Elfogadhatatlan

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy az állam a Fidesz által elfogadott Alaptörvényen átlépve üzletel offshore-cégekkel. A párt szerint továbbá félő, azzal hogy átláthatatlan hátterű cégnek értékesítették a húsipari céget, ez csak átmeneti túlélést jelent a közvetlenül és beszállítókon keresztül több száz család megélhetését jelentő húsgyár életében.

Az üzlet legfeljebb a magyar húsipar problémáinak elfedésére jó a zöldpárt szerint. A valóságban a rendszerváltás óta egyetlen kormányzat sem teremtett olyan gazdasági környezetet, amely szavatolta volna a húsipar hosszú távú versenyképességét, az ebből élő családok, gazdálkodók megélhetését – jegyzik meg közleményükben.

Végül azt is odaszúrták, hogy az általuk korábban is javasolt, nyugati mintára felépülő, az állattenyésztőket tömörítő szövetkezeti tulajdonlás pedig láthatóan nem jutott a kormány eszébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik