Gazdaság

Az OBI nem csak a magyarországi munkavállalókat sanyargatja

24.hu
24.hu

2016. 07. 13. 12:15

Korábban a témában:

Sztrájkfeszültség

Úgy tűnik, nem csak a magyarországi OBI-s munkavállalóknak gyűlt meg a baja a vezetőséggel. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) német partnerszakszervezete, a Verdi azzal gyanúsítja a vállalatot, hogy a vezetőség intézkedéseivel tudatosan és módszeresen csorbítja a munkavállalói jogokat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a szakszervezetet és az üzemi tanácsot – áll a KASZ közleményében.

A tisztességes bérekért vívott küzdelem hosszú évek óta folyik az anyacég és a német szakszervezet között, azonban a vezetőség folyton visszautasítja, meghiúsítja a tárgyalásokat. A németországi és a hazai történések között kísérteties hasonlóság fedezhető fel. A magyarországi munkavállalóknak sem hajlandóak megadni azt a mértékű béremelést, amelyet a forgalomnövekedés és a dolgozók megfeszített tempójú munkája alapján indokolt lenne.

Németországban, a kereskedelemben ágazati szintű bérmegállapodás van, ehhez azonban az OBI nem volt hajlandó csatlakozni, így az ottani hálózati dolgozók mindösszesen ennek a „garantált bérnek” a 87 százalékát kapják csak munkájukért cserébe.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete arra törekszik, hogy az OBI-s dolgozóknak a lehető legmagasabb bért harcolja ki. A munkavállalók és a KASZ, követeléseik nyomatékosítása érdekében sztrájkbizottságot alakított, és amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, országos méretű sztrájk várható.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.