Gazdaság

Az OBI nem csak a magyarországi munkavállalókat sanyargatja

Sztrájkfeszültség

Úgy tűnik, nem csak a magyarországi OBI-s munkavállalóknak gyűlt meg a baja a vezetőséggel. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) német partnerszakszervezete, a Verdi azzal gyanúsítja a vállalatot, hogy a vezetőség intézkedéseivel tudatosan és módszeresen csorbítja a munkavállalói jogokat, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a szakszervezetet és az üzemi tanácsot – áll a KASZ közleményében.

A tisztességes bérekért vívott küzdelem hosszú évek óta folyik az anyacég és a német szakszervezet között, azonban a vezetőség folyton visszautasítja, meghiúsítja a tárgyalásokat. A németországi és a hazai történések között kísérteties hasonlóság fedezhető fel. A magyarországi munkavállalóknak sem hajlandóak megadni azt a mértékű béremelést, amelyet a forgalomnövekedés és a dolgozók megfeszített tempójú munkája alapján indokolt lenne.

Németországban, a kereskedelemben ágazati szintű bérmegállapodás van, ehhez azonban az OBI nem volt hajlandó csatlakozni, így az ottani hálózati dolgozók mindösszesen ennek a „garantált bérnek” a 87 százalékát kapják csak munkájukért cserébe.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete arra törekszik, hogy az OBI-s dolgozóknak a lehető legmagasabb bért harcolja ki. A munkavállalók és a KASZ, követeléseik nyomatékosítása érdekében sztrájkbizottságot alakított, és amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, országos méretű sztrájk várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik