Gazdaság

100 milliós adózási bajba kerültek utazási irodák is

utazási iroda (utazási iroda)
utazási iroda (utazási iroda)

Több mint hetven millió forintos adóhiányt állapított meg a fővárosi önkormányzat Adó Főosztályának Ellenőrzési és Hatósági osztálya a Haris Travel Clubnál, amit még 50 százalékos büntetés is tetézhet – számolt be a Napi.hu.

A súlyos elmarasztalás oka az, hogy az ellenőrző szerv szerint az utazási iroda olyan tételeket is levont az iparűzési adó alapjából, amelyek nem indokoltak. Így az elmúlt öt évben felhalmozott elmaradás és büntetés összege meghaladja a 100 millió forintot. Rajtuk kívül még 4 utazási iroda jár hasonló cipőben.

Az érintett cégek úgy érvelnek, hogy az átfolyó tételek – buszbérlés, repülőtéri illetékek, utasbiztosítások – csak közvetített szolgáltatások, ezért teljesen jogosan vonják le ezek összegét az adóalapból. A hatóság ezt nem így látja és a csomagban értékesített utazási szolgáltatások egy részét benn kívánja tartani az iparűzési adó alapjául szolgáló összegben – írta a lap.

Előre szóltak, hogy ezzel gond lesz

Mint korábban beszámoltunk róla, az adózási szabályozatlanság miatt több szektorban is több tízmilliós kötelezettséget írhatnak elő az önkormányzatok, és ezzel kinyírhatják a könyvkiadókat, utazási irodákat és bérlőket is. Kedden beszámoltunk róla, hogy több könyvkiadónál is hasonló a helyzet, mint az utazási irodáknál – százmilliós nagyságrendű adófizetési kötelezettséget írtak elő nekik.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) korábbi értékelése szerint az önkormányzati adóhatóság egy-egy konkrét ügyben fenyegető, minden érintett vállalkozás számára vállalhatatlan terhet jelentő jogértelmezéseket alkalmazott adóhiány megállapításához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik