Gazdaság

Quaestor-botrány: Tarsoly Csaba a vádlottak padján – fotó

Megkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása, a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

Az ügyészség az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van.

Az ügy terjedelmére jellemző, hogy a nyomozati anyag 132 ezer oldalt, továbbá száznégy CD/DVD-lemezt és egy öt terabyte kapacitású külső winchestert tölt meg. A vádirat több mint 2500 oldal.

A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki: a Magyar Nemzeti Bank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

Kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik