Gazdaság

Két tonna zöldséget és gyümölcsöt semmisítettek meg a nagybanin

A budapesti nagybani zöldség-gyümölcs piacon tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az akció során több mint két tonna romlott, illetve ismeretlen eredetű terméket kellett megsemmisíteni.

Közleményük szerint hat zöldség-gyümölcs importőrt és forgalmazócéget ellenőriztek még június 29-én éjjel, közülük kettőnél mindent rendben találtak. Az eljárás alá vont négy céggel szemben a bírságot szabnak ki, több százezer forintos büntetésre számíthatnak.

Az ellenőrzés középpontjában az induló szezonra való tekintettel a görögdinnyék minősége és nyomon követhetősége állt, de egyéb zöldségeket és gyümölcsöket is vizsgáltak a szakemberek.

Az ellenőrzés során a hatóság munkatársai több mint 43 tonna terméket zároltak. A lefoglalt áru túlnyomó részéről az érintett cégek utólag bemutatták a hiányzó dokumentumokat.

Végül több mint két tonna terméket, köztük almát, avokádót, jégsalátát, nektarint és őszibarackot kellett megsemmisíteni, részben minőségi hiba, azaz romlás, részben nyomon követhetőségi problémák miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik