Gazdaság

Robbanásközeli sztrájkfeszültség az OBI-ban

A hét végén akár sztrájk is megbéníthatja az OBI több üzletét, ha a cég vezetőinek nem sikerül megállapodniuk a szakszervezettel. A német tulajdonú barkácsláncon nagy a nyomás, mivel a munkaerőhiány felfelé húzza a béreket a szektorban – írta a vg.hu. Az, hogy lesz-e sztrájk, csütörtökön fog eldőlni.

Ha a cég nem hajlandó érdemben tárgyalni a bérekről az általa kezdeményezett csütörtöki találkozón, akkor a dolgozók készek munkabeszüntetéssel érvényt szerezni követeléseiknek – mondta a lapnak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Sáling József.

Az OBI vezetősége az év elején 4 százalékos béremelésről döntött, ám ezt a szakszervezet elfogadhatatlannak tartja. Ennek oka, hogy mint Sáling kifejtette:

A cég utoljára 2009-ben emelte meg a fizetéseket,az azóta eltelt hét év alatt a munkabérek elértéktelenedtek, és a garantált bérminimum emelkedése miatt összecsúsztak. Ha csupán a garantált bérminimum időközben megvalósult kötelező emelkedésének mértékét vesszük figyelembe, az idén legalább 18 százalékos emelést kellene kapniuk a munkavállalóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik