Gazdaság

Hatalmi harcok és üzleti körök nyomása miatt vonhatták vissza a Balaton gigatámogatását

24.hu
24.hu

2016. 07. 08. 14:10

Korábban a témában:

Legalább 500 milliárd forintnyi uniós pályázat sorsát érinti az a csütörtök délután megjelent kormányhatározat, amely a turizmusfejlesztés céljára felhasználható EU-s források összehangolásáról szól és amely indoklás nélkül visszavonta a Balatonnak tavaly télen rögzített 312,5 milliárd forintnyi forrást is.

Így tálalták

A kormány magasabb sebességbe kapcsolja a turisztikai fejlesztéseket – címmel adott ki közleményt a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ebben azt írták, a kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is határozott.

A Balaton fejlesztésére biztosított 300 milliárd forintról pedig ügyesen csomagolva ezt közölték: azt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Mi lehet a háttérben?

A Portfolio.hu szerint könnyen lehet, hogy minisztériumok közötti hatalmi harcok és üzleti körök nyomása áll a háttérben. Azzal együtt is, hogy az egész országban egységesen akarja kezelni a turizmus fejlesztésére szánt forrásokat a kormány és ebből még a példátlanul egységes balatoni fejlesztési keretet sem engedi kilógni.

Mindenesetre az újabb irányváltás és a turizmusfejlesztési keretrendszer kialakítása tovább csúsztathatja az ilyen célokra szánt pályázatok meghirdetését és így a pénzek kifizetését is – jegyzik meg.

Innen “fúj a szél”

Egy idén márciusi 31-i kormányhatározat már világosan megszabta, hogy összhangba kell hozni a balatoni térség hosszú távú fejlesztési koncepcióját és a tavaly téli kormányhatározatban rögzített 312,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrást az egységes turizmusszakmai szempontokkal – emlékeztet a portál. Ráadásul a turisztikai terület feladatait összefogó új kormánybiztosnak egyetértési jogot kellett (volna) biztosítani ezen átalakítások során.

Nem tartják kizártnak, hogy ebben súrlódások voltak, mivel menet közben kellett volna változtatni a példátlanul egységesre sikeredett balatoni uniós fejlesztési programon. Így tehát a központi kormányzati akarat érvényesítése érdekében a tegnapi kormányhatározat úgy ahogy van, a Balatonnak megígért teljes fejlesztési keretet visszavonta – indoklás nélkül.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tavaly télen rögzített 312,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrást (288 milliárd forintnyi uniós pályázat, további 24,5 milliárdnyi tisztán magyar költségvetési forrás) el is bukja a Balaton térsége, mindenesetre a pontszerűen rögzített fejlesztések bizonyára csúsznak, illetve a listájuk át is alakulhat.

Az LMP azonnali magyarázatot követel a visszavont balatoni támogatásokról

A zöldpárt szerint az Orbán-kabinet ugyanazt játssza el a balatoniakkal, amit az elődei: az ország legnagyobb tavának és legnépszerűbb nyaralóhelyének nem felelőtlen ígéretekre, hanem a víz és a vízpart fenntartható használatát megalapozó fejlesztésekre van szüksége.

Hívhatják itt a kormányfőt Orbán Viktornak vagy Gyurcsány Ferencnek, a Balatonnal mindig ugyanaz történik: nagyívű fejlesztési tervek születnek, amelyek pontosan addig élnek, amíg a forrásokat nem kell hozzájuk biztosítani. A kormány lépésével így megint a beláthatatlan jövőbe csúszik az északi parti vasútvonal villamosítása, a biztonságos és környezetkímélő ivóvízellátás megteremtése, a tó vízminőségét védő csapadékvíz-elvezetés, az elkerülő utak építése és a tópart élhetőségét javító többi fontos fejlesztés – jelentik ki.

A párt azonnali magyarázatot követel a kormánytól és továbbra sem érti, hogy ha ebben az országban a felcsúti kisvasúttól és tornacsarnoktól a Városliget 200 milliárdos szétdúlásáig mindenre van pénz, akkor miért pont az évente milliók számára felüdülést biztosító Balaton környezetének rendbetételére nem jut.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.