Gazdaság

Hatalmi harcok és üzleti körök nyomása miatt vonhatták vissza a Balaton gigatámogatását

Legalább 500 milliárd forintnyi uniós pályázat sorsát érinti az a csütörtök délután megjelent kormányhatározat, amely a turizmusfejlesztés céljára felhasználható EU-s források összehangolásáról szól és amely indoklás nélkül visszavonta a Balatonnak tavaly télen rögzített 312,5 milliárd forintnyi forrást is.

Így tálalták

A kormány magasabb sebességbe kapcsolja a turisztikai fejlesztéseket – címmel adott ki közleményt a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ebben azt írták, a kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is határozott.

A Balaton fejlesztésére biztosított 300 milliárd forintról pedig ügyesen csomagolva ezt közölték: azt koncentráltan a turizmusfejlesztésre, a turisztikai kormánybiztosság koordinálása mellett kívánja elkölteni a kabinet.

Mi lehet a háttérben?

A Portfolio.hu szerint könnyen lehet, hogy minisztériumok közötti hatalmi harcok és üzleti körök nyomása áll a háttérben. Azzal együtt is, hogy az egész országban egységesen akarja kezelni a turizmus fejlesztésére szánt forrásokat a kormány és ebből még a példátlanul egységes balatoni fejlesztési keretet sem engedi kilógni.

Mindenesetre az újabb irányváltás és a turizmusfejlesztési keretrendszer kialakítása tovább csúsztathatja az ilyen célokra szánt pályázatok meghirdetését és így a pénzek kifizetését is – jegyzik meg.

Innen “fúj a szél”

Egy idén márciusi 31-i kormányhatározat már világosan megszabta, hogy összhangba kell hozni a balatoni térség hosszú távú fejlesztési koncepcióját és a tavaly téli kormányhatározatban rögzített 312,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrást az egységes turizmusszakmai szempontokkal – emlékeztet a portál. Ráadásul a turisztikai terület feladatait összefogó új kormánybiztosnak egyetértési jogot kellett (volna) biztosítani ezen átalakítások során.

Nem tartják kizártnak, hogy ebben súrlódások voltak, mivel menet közben kellett volna változtatni a példátlanul egységesre sikeredett balatoni uniós fejlesztési programon. Így tehát a központi kormányzati akarat érvényesítése érdekében a tegnapi kormányhatározat úgy ahogy van, a Balatonnak megígért teljes fejlesztési keretet visszavonta – indoklás nélkül.

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tavaly télen rögzített 312,5 milliárd forintnyi fejlesztési forrást (288 milliárd forintnyi uniós pályázat, további 24,5 milliárdnyi tisztán magyar költségvetési forrás) el is bukja a Balaton térsége, mindenesetre a pontszerűen rögzített fejlesztések bizonyára csúsznak, illetve a listájuk át is alakulhat.

Az LMP azonnali magyarázatot követel a visszavont balatoni támogatásokról

A zöldpárt szerint az Orbán-kabinet ugyanazt játssza el a balatoniakkal, amit az elődei: az ország legnagyobb tavának és legnépszerűbb nyaralóhelyének nem felelőtlen ígéretekre, hanem a víz és a vízpart fenntartható használatát megalapozó fejlesztésekre van szüksége.

Hívhatják itt a kormányfőt Orbán Viktornak vagy Gyurcsány Ferencnek, a Balatonnal mindig ugyanaz történik: nagyívű fejlesztési tervek születnek, amelyek pontosan addig élnek, amíg a forrásokat nem kell hozzájuk biztosítani. A kormány lépésével így megint a beláthatatlan jövőbe csúszik az északi parti vasútvonal villamosítása, a biztonságos és környezetkímélő ivóvízellátás megteremtése, a tó vízminőségét védő csapadékvíz-elvezetés, az elkerülő utak építése és a tópart élhetőségét javító többi fontos fejlesztés – jelentik ki.

A párt azonnali magyarázatot követel a kormánytól és továbbra sem érti, hogy ha ebben az országban a felcsúti kisvasúttól és tornacsarnoktól a Városliget 200 milliárdos szétdúlásáig mindenre van pénz, akkor miért pont az évente milliók számára felüdülést biztosító Balaton környezetének rendbetételére nem jut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik