Gazdaság

Varga Mihály egyetért a külföldi vendégmunkások behozatalával

Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(210x140).jpg (Array)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter reagált a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetség munkaerő-piaci javaslatára. Ebben többek között azt javasolják, hogy ha máshogy nem megy, külföldről kell behozni vendégmunkásokat az égető munkaerőhiány pótlására. A javaslatukban szereplő 250 ezer főt tájékoztató jelleggel adták meg, mint egy népességarányos létszámot Lengyelország példájából kiindulva, ahol 1 millió ukrán vendégmunkás dolgozik.

A miniszter azt mondta, hogy az MGYOSZ javaslatának több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Varga Mihály leszögezte: senkinek nem kell aggódnia, hogy emiatt elveszti az állását, hiszen csak azon szakmákról van szó, amelyekben nincs elegendő számú, megfelelően képzett hazai munkaerő. Az erről szóló szabályozás módosítása hamarosan megjelenik – tette hozzá.

A miniszter fontos feladatnak nevezte ugyanakkor, hogy megoldják az érkező munkaerő elhelyezését is. Jövőre ezért adókedvezményekkel támogatja a kormány a cégek lakhatásra fordított kiadásait.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) javaslatában egyebek között rövid távú célként fogalmazza meg, hogy kormányzati program szükséges a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására; a bérszínvonal, a reálbérek differenciált emelését pedig a vállalkozások jövedelemtermelő képességével összhangban, jogszabályi beavatkozás helyett tárgyalásos úton, illetve munkáltatói döntésekkel javasolja megoldani.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik