Gazdaság

Befektetési kategóriába emelheti Magyarországot a Moody’s

Jövő pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar adósosztályzat második értékelése. A Moody’s a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Az első felülvizsgálati időpont március 4-én volt, ám a Moody’s akkor nem jelentett be módosítást. A cég idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után november 4-én szerepel ismét.

A Fitch Ratings május 20-án visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Egybehangzó londoni elemzői előrejelzések szerint a Fitch Ratings után az idén várhatóan a Moody’s is visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába.

Bár egyes citybeli vélemények szerint nem biztos, hogy ez már pénteken megtörténik, mivel a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, és a Moody’s csak novemberben javította pozitívra a magyar szuverén osztályzat kilátását.

(Kiemelt kép: MTI/EPA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik