Gazdaság

Szabálytalanságokat talált a számvevőszék a PM gazdálkodásában

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 06. 30. 12:10

Az ÁSZ honlapjára csütörtökön felkerült összegzés szerint a PM, beszámolói alapján, 2013-ban 1,4 millió forint, 2014-ben 66,9 millió forint bevételt ért el, míg kiadása 2013-ban 55 ezer forint, 2014-ben pedig 114,5 millió forint volt. A vizsgálat megállapította, hogy a párt működéséhez a források, különösen a támogatás, vagyoni hozzájárulás, adomány igénybevétele, valamint a vagyon használata szabályszerű volt, ugyanakkor a PM alapszabályának a külföldi támogatás elfogadásáról szóló rendelkezése a párttörvényben foglalt előírással ellentétes volt.

A számvevőszék szerint a PM a párttörvényben előírt tartalommal, a számviteli törvényben rögzített alapelveknek megfelelően készítette el és határidőre tette közzé 2013-as beszámolóját és 2014-es pénzügyi kimutatását, ugyanakkor a párt számviteli rendszerének szabályozása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a számlarend, a leltározási szabályzat és a pénzkezelési szabályzat hiányosságai miatt.

Az ÁSZ megállapította, hogy a PM könyvvezetése nem volt szabályszerű, mivel a 2013-as gazdasági eseményeket és a 2014-ben készpénzben befizetett tagdíjakat nem az előírt határidőben rögzítették a számviteli nyilvántartásokban.

Emellett a leltározást nem a szabályzatban előírtak szerint határozták meg, illetve nem megfelelően mutatták ki 2014-ben a könyvviteli mérlegben a kötelezettségeket, továbbá az ellenőrzött kiadások 23,9 százalékánál az arra jogosultak a kötelezettségvállalási szabályzatban előírtak ellenére nem együttesen gyakorolták a kötelezettségvállalási jogukat.

A párt a könyvvezetés során a főkönyvi könyvelés, az analitikus nyilvántartások és a bizonylatok adatai közötti egyeztetés és ellenőrzés lehetőségét nem biztosította, valamint a könyvviteli elszámolást alátámasztó bizonylatok a számviteli törvényben meghatározott követelményeknek nem feleltek meg – állapította meg a számvevőszék.

Az ÁSZ szerint a munkaszerződések és megbízási szerződések egy részének aláírásakor nem a párt alapszabályában meghatározottak szerint gyakorolták a képviseleti jogokat, a munkaügyi szabályzatot és a kiküldetési szabályzatot a pártigazgató helyett a pénzügyi vezető hagyta jóvá. Emellett az elnökség és a pártigazgató a beszámolási kötelezettségének nem tett eleget.

A számvevők szerint viszont a PM ellenőrzési rendszere az előírásoknak megfelelő módon működött, a pénzügyi-számviteli informatikai rendszer működésére vonatkozó jogszabályi előírások betartásáról gondoskodtak.

A számvevőszék a vizsgálat alapján javaslatokat fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie a pártnak. Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.