Japan's auto giant Toyota Motor's music playing robots play trumpets, tuba and trombone at a preview for the Toyota group pavilion at the 2005 World Exposition AIchi in Nagakute town near Nagoya, central Japan March 2005.  Toyota will exhibit a robot band and advanced vehicles at the Aichi Expo, expecting to draw some 15 million visitors, which will open 25 March through 25 September.           AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO / AFP PHOTO
Gazdaság

Megadóztathatják az intelligens robotokat az EU-ban

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 15:10

Korábban a témában:

A Napi.hu figyelt föl a CNN Money múlt héten megjelent cikkére, amelyben az olvasható, hogy egy uniós javaslat szerint ahol a robotok elkezdik nagy számban helyettesíteni az embereket (a munkában), ott az Európai Bizottságnak adó vagy társadalombiztosítási hozzájárulás fizetésére kellene kötelezni a tulajdonosaikat.

Konkrétan még nem javasolják az adóztatást

A javaslat akár már idén a az Európai Parlament elé kerülhet, s magyarul is elérhető – érdemes az eredeti szöveget elolvasni. Az amerikai sajtóban megjelent cikkek ugyanis helyenként talán túlzók, hiszen mint az Adó.hu kiszúrta, a dokumentum nem javasolja konkrétan a robotok adóztatását.

Viszont az adatszolgáltatás előírásával (a vállalkozások kötelesek az alábbiak közzétételére: az általuk használt „intelligens robotok” száma, az emberi személyzet helyett robotok használata révén a társadalombiztosítási járulékok terén elért megtakarítások, a vállalkozás összes bevételén belül a robotok és a mesterséges intelligencia használatából származó bevétel összegének és arányának értékelése) kétségkívül megteremtenék az adóztatás adminisztratív alapjait.

Elektromos személyek lehetnek a robotok

A Jogászvilág.hu a már említett a javaslatból a következőt emelte ki:

Mivel a robotok önállósága végső soron szükségessé teszi, hogy a meglévő jogi kategóriák fényében tisztázzuk, milyen természettel rendelkeznek, vagyis hogy természetes személynek, jogi személynek, állatnak vagy tárgynak tekintendők-e, vagy esetleg új kategóriát kell megalkotni, amely sajátos tulajdonságokkal bír és sajátos következményekkel jár a jogok és kötelezettségek, többek között a kártérítési felelősség tekintetében.

A dokumentumban felszólítja a javaslattevő a Bizottságot, hogy készíttessen hatásvizsgálatot: tárja fel az összes lehetséges jogi megoldás vonzatait a robotok külön jogalanyiságának létrehozatalával kapcsolatban, hogy legalább a legkifinomultabb autonóm robotokat sajátos jogokkal és kötelezettségekkel – többek között az általuk esetlegesen okozott kár jóvátételére vonatkozó kötelezettségekkel – rendelkező elektronikus személynek lehessen minősíteni.

Az elektronikus személyiséget azokban az esetekben alkalmaznák, amikor a robotok intelligens, önálló döntéseket hoznak, vagy más módon, önállóan kerülnek kölcsönös kapcsolatba harmadik felekkel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.