Gazdaság

Áprilisban ismét nőtt az export, az import továbbra is csökken

Az export euróban számolt értéke a márciusi visszaesés után 5,2 százalékkal nőtt áprilisban, az import értéke viszont 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 2,7 százalékos csökkenés után – jelentette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adat nagyobb exportnövekedést és importcsökkenést mutat a hónap elején kiadott első becslésben közölt 5,1, illetve 1,9 százalékosnál. Ennek megfelelősen az exporttöbblet 30 millió euróval nagyobb, 989 millió euró lett, ami 558 millióval több a tavaly áprilisinál.

Részletek

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 10,5, a behozatalban 1,2 százalékkal bővült. A közúti járművek importvolumene mintegy ötödével nőtt – az újabb beruházások, az állami flottavásárlások, illetve az új modellek gyártása folytán. Ezekkel összefüggésben az exportvolumenük 10% körül bővült. Az energiafejlesztő gépek forgalma mindkét irányban majdnem negyedével nőtt, leginkább a járműgyártáshoz kapcsolódóan. Az importban a legnagyobb forgalmú villamosgépek behozatala (főként az elektronikus integrált áramkörök és mikroszerkezetek forgalomnövekedése miatt) 10százalékot megközelítően, kivitele (nagyrészt a kapcsolótábla, -panel, -tartó keresletnövekedése folytán) kismértékben lett több. Az árufőcsoport átlagát meghaladóan bővült az általános rendeltetésű ipari gépek behozatala, illetve a híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek kivitele (ez utóbbi többek között a termelés kapacitását növelő, közelmúltban végrehajtott beruházásoknak köszönhető).
  • A feldolgozott termékek export- és importvolumene egyaránt 9,1százalékkal nőtt. A fémtermékek export- és importforgalma az autóipari fellendülés, az iparágat érintő beruházások következtében tizedével, a vas és acél behozatala ötödével, kivitele negyedével nőtt. A gumigyártmányok behozatala az autóipari megrendelésekhez kapcsolódóan hatodával emelkedett. A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek importja főként a gyógyászati műszerek forgalomnövekedése miatt hatodával, exportja az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszer és készülékek bővülő kereskedelme folytán ötödével lett több. A gyógyszerek kereskedelme kifelé és befelé is kismértékben csökkent a tavaly ilyenkori magas bázishoz képest. A lakossági fogyasztáshoz kapcsolódó ruházati cikkek és öltözék-kiegészítők importforgalma az előző hónapokhoz hasonlóan magas értékű volt, volumenben hatodával nőtt.
  • Az energiahordozók importvolumene 7,3százalékkal csökkent. A természetes és mesterséges gáz behozatala harmadával bővült – a forintárak nagyarányú csökkenése mellett. A kőolaj és kőolajtermékek importvolumene hatodával lett kevesebb, a forintárak közel 30 százalékos csökkenésével párhuzamosan. A kisebb részarányú villamosenergia-behozatal importvolumene 10% körüli mértékben csökkent.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,6 százalékkal csökkent, az importé 10,3 százalékkal emelkedett. A gabonakivitel volumene – a kukoricaexport nagymértékű csökkenése folytán – negyedével esett, leginkább Románia és Hollandia viszonylatában. A cukorimport több mint 40százalékkal nőtt, részben az uniós cukorkvóta kivezetése miatti felvásárlás következtében. A zöldségfélék és gyümölcsök kivitele több mint tizedével bővült – a növekvő gyümölcs- és zöldségléexport miatt. Két számjegyű bővülés jellemezte a hús- és húskészítmény behozatalát (főképp az elkészített és konzervált húsét, sertéshúsét), illetve az élő állat (elsősorban élő szarvasmarhafélék) kivitelét is. A kisebb részarányú dohány és dohányáru a külkereskedelem mindkét irányában a másfélszeresére nőtt.

Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, az onnan érkező behozatalé 5,9 százalékkal emelkedett. A többlet 373 millió euróval nőtt, és 885 millió eurót tett ki. Az export 80, az import 79 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,2 százalékkal nőtt, a behozatalé 2,7 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 185 millió euróval javult, és 104 millió eurós aktívumot mutat.

Január–áprilisban

A kivitel értéke 30,6 milliárd euró (9563 milliárd forint), a behozatalé 27,2 milliárd euró (8488 milliárd forint) volt. A tavalyi év első négy hónapjához képest a kivitel volumene 4,5, a behozatalé 5,5 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg többlete 436 millió euróval nőtt, és 3,4 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,3, a behozatalban 2,6 százalékkal csökkent. A cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,7, a dollárhoz viszonyítva 2,1 százalékkal értékelődött le – jelentette a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik