Gazdaság

Minimálbér híján megabírságot kapnak a külföldiek – már Franciaországban is

pénz-zseb (euró, )
pénz-zseb (euró, )

Németország után a franciák is bevezették a külföldiekre is kötelező minimálbért, ha az ország területén szolgáltatást nyújtanak. A szabály megsértését megabírsággal szankcionálják. Az Európai Bizottság mindkét országgal szemben kötelezettségszegési eljárást indított, de ez senkit sem ment fel a retorziók alól – írta az Adózóna.hu.

A németeknél már másfél éve él a szabály

Németország 2015. január 1-jével vezette be az egységes minimálbért, melynek szintje óránként 8,50 euró. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a minimálbért mindazokra alkalmazni kell, akik az ország területén szolgáltatást nyújtanak. Kiküldetés esetén pedig a vámhatóságot formanyomtatványon értesíteni kell. Aki ezt elmulasztja, arra pedig akár 500 ezer euró (cca. 150 000 000 millió forint) összegű bírság is kiszabható. A szabály érvényesülését ráadásul a német hatóságok éberen ellenőrzik is.

A franciáknál péntektől lehet gond

Franciaország tavaly fogadta el az idén július 1. napjával hatályba lépő változásokat, melyek alapján a szállítási szolgáltatások esetén is a hatályos 9,67 euró nagyságú órabért (vagy 1457,52 euró nagyságú havibért) szükséges minimálbérként megfizetni.

A szolgáltatás nyújtójának ezen kívül képviselőt is ki kell jelölnie Franciaországban, valamint egy kiterjedt nyilvántartási szabályozást is alkalmaznia kell. Jogsértés esetén ráadásul Franciaországban is hasonló nagyságrendű bírságra lehet számítani, mint Németországban.

A lépések jogszerűségét az Európai Bizottság is vitatja. Mindkét országgal szemben kötelezettségszegési eljárást indítottak, de ez senkit sem ment fel a retorziók alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik