Gazdaság

Brexit-hatás: a brit ügyvédi irodák biztosan jól járnak

A Brexittel nagyon sokan kerül kerültek szopóágra Nagy-Britanniában, de egy kivétel biztosan akad: a vállalatoknak tanácsot adó társasági jogászok, ügyvédi irodák – írta a Quartz.

A brit kilépés óriási bizonytalanságot keltett a gazdasági társaságok körében. A brit cégeknek fogalmuk sincs, milyen jogot, hogyan alkalmazzanak, ha továbbra is kereskedni akarnak az EU-val. Egyelőre még senki nem tudja, lesznek-e például kereskedelmi vámok az EU és a britek között, illetve mekkora költséggel jár majd nekik európai munkavállalókat foglalkoztatni.

Erre a helyzetre fel kell készülniük, és kézenfekvő, hogy a vállalatoknak tanácsot adó brit gazdaság jogászok, ügyvédek szerepe felértékelődik a következő két évben.

Az EU-val a kilépés feltételeiről két évig tárgyal majd a brit kormány. A britek ragaszkodnának a közös európai piachoz való hozzáféréshez, de ez nem megy anélkül, hogy ne fogadnák el a munkaerő szabad áramlását, ezt pedig ők nem akarják. Nagy-Britannia gazdasága amúgy ezer szállal kötődik Európához. Két példa: a vidéki Anglia mezőgazdasága 70 százalékban a kontinensre exportál, míg a német autógyárak egyik fontos felvevőpiaca a szigetország.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik