Gazdaság

A németek bizakodóan tekintenek a jövőbe

németek (Array)
németek (Array)

Javulást jelez júliusra a GfK piackutató német fogyasztói hangulatindexe, elsősorban a lakosság gazdasági helyzetről alkotott kedvezőbb megítélésének és bizakodóbb jövedelmi várakozásainak köszönhetően.

Júliusra vonatkozóan 10,1 pontra emelkedett a GfK német fogyasztói hangulatindexe az előző havi 9,8 pontról. Elemzők a júniusival megegyező értéket vártak.

Az index összetevői vegyesen alakultak. Miközben a fogyasztók vásárlási hajlandósága romlott kissé, bár ezzel együtt is magas szinten maradt, a jövedelem jövőbeni alakulásával szembeni várakozásaikat számszerűsítő mutató a német újraegyesítés óta a legmagasabb értéket érte el.

A fogyasztók megítélése szerint jól alakul a német gazdasági helyzet az elkövetkező hónapokban. A várakozásaikat tükröző mutató 9,7 ponttal, 18 pontra, a 2015. júniusi 18,4 pont óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A bizakodó gazdasági várakozások tükrében a jövedelmük alakulását is optimistábban látják a német fogyasztók: a mutató 7,8 ponttal, 59,6 pontra emelkedett, ami az 1991-es német újraegyesítés óta a legmagasabb.

A fogyasztók költekezési hajlandósága mérséklődött valamelyest az előző hónapban elért 12 havi csúcshoz képest. A mutató 3,3 ponttal, 54,4 pontra csökkent. A mutató alakulásának trendje azonban a negatív korrekció ellenére is emelkedő.

A GfK előrejelzése szerint a lakossági fogyasztási kiadások az idén két százalékkal növekednek. A GfK 2015-ra a lakossági fogyasztás legalább 1,5 százalékos növekedését jelezte előre. A statisztikai hivatal pedig 2015-re 1,9 százalékos növekedést mutatott ki.

A GfK 1980 óta végzi havi rendszerességgel fogyasztói hangulatfelmérését kétezres reprezentatív minta alapján.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik