Gazdaság

Megvan, hogy Orbán miért nem lép ki az Európai Unióból

A britek kilépése után egyes esélylatolgatások szerint Magyarország uniós tagsága is veszélybe kerülhet, a Commerzbank vezető közgazdásza azonban éppen velünk példálózik azzal kapcsolatban, miért nem fognak kilépni a közép-európai országok.

Az elemzés szerint szerint kicsi az esélye, hogy a régió országai kilépésben gondolkodnak majd, ennek pedig két oka van:

  • A Putyintól való félelem: Ukrajna egy részének bekebelezése után több közép-európai ország is félelmeket táplál Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben, ez elsősorban a balti országokról, Lengyelországról és Romániáról mondható el. Kramer szerint ők inkább szorosabb integrációban érdekeltek Nyugat-Európával az EU- és NATO-tagságukon keresztül.
  • Uniós transzferek: Közép-Európa országai szinte kivétel nélkül nettó haszonélvezői az EU-tagságnak. Ezzel kapcsolatban a Commerzbank éppen Magyarországgal példálózik, hiszen hazánk a GDP 3,5%-ának megfelelő támogatáshoz jut. A gazdasági növekedés lassulása esetén pedig ezek a források minden országban üdvözlendők, hiszen lehetőséget nyújtanak gazdaságélénkítésre. Éppen ezért a bank szakértői szerint a magyar kormány gyakran Brüsszel-ellenes retorikája ellenére is meglepetés lenne, ha Orbán Viktor az unióból való kilépés mellett kardoskodna.

A bank szakemberei szerint az EU sorsa a magországokon fog múlni, nem pedig a periférián. Kiemelik, hogy alapesetben azzal számolnak, hogy a briteken kívül más nem hagyja el az Európai Uniót a következő években, de szerintük lényegesen reálisabb ennek esélye Ausztria vagy Hollandia, mint a perifériaországok esetében.

(Portfolió)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik