Gazdaság

Leminősítette Nagy-Britanniát a Standard & Poor’s

A Brexit miatt romlik a gazdaságpolitika kiszámíthatósága – vélik.

Megvonta a Standard & Poor’s hitelminősítő Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, „AAA” besorolását. Azzal indokolják a döntést, hogy az EU-tagságról tartott népszavazás után romlik a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága, stabilitása és hatékonysága.

Két fokozattal, „AA”-ra rontották a hosszú távú szuverén brit adósbesorolást, és további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben. A Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától az elit besorolást.

A Standard & Poor’s kiemelte, hogy bár a Lisszaboni Szerződésben foglalt kétéves időtávlat elégséges lehet a hivatalos kilépési tárgyalások befejezésére, ennél jóval hosszabb ideig tarthat egy új megállapodás kialakítása London és az EU között.

Egyelőre az sem biztos, hogy az EU, amely a teljes brit export 44 százalékát veszi fel, engedi-e majd a vámmentes hozzáférést Nagy-Britanniának az egységes belső piachoz. Ennél is bizonytalanabb, hogy milyen megállapodások szabályozzák majd a brit szolgáltatásexportot, beleértve a brit gazdaságnak fontos pénzügyi szolgáltatásokat. Azt sem látni, hogy Nagy-Britannia elfogadna-e olyan kereskedelmi megállapodást, amelynek feltételei között szerepel az uniós állampolgárok szabad nagy-britanniai munkavállalása, mert a kilépésre szavazókat épp a nagyarányú bevándorlás motiválta.

A hitelminősítő szerint mindezek miatt nehézségek és vétók akadályozhatják a tárgyalásokat, amelynek végeredménye így kiszámíthatatlan. Ráadásul ismét napirendre került a skótok függetlensége, és Észak-Írországban is hasonló merülhet fel, mivel mindkét országrészben a bennmaradásra szavazott a többség.

A Standard & Poor’s a brit gazdasági növekedés jelentős lassulására is számít. A brit hazai össztermék a cég felülvizsgált előrejelzése szerint a 2016-2019-es időszakban évente átlagosan 1,1 százalékkal fog növekedni, míg korábbi előrejelzésében még 2,1 százalékos növekedési átlag szerepelt. Más nagy londoni házak még ennél is borúlátóbb előrejelzéseket adtak, a TD Securities szerint például 60 százalék az esélye a recessziónak, a Goldman Sachs szerint pedig jövőre mindössze 0,2 százalékos növekedés várható. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik