Gazdaság

“Welcome everybody”, de ha ide jössz, sokkal nehezebb dolgod lesz

Az írországi munkavállalás menete a Brexit hatására a korábbi évek gyakorlatához képest jócskán megváltozott, sokkal nehezebb már a PPSN (Personal Public Service Number) megszerzése, mint azelőtt volt.

Míg korábban elegendő volt a személyi azonosság igazolása, továbbá, hogy a leendő munkavállaló rendelkezik Írországban bejelentett lakcímmel, 2015. június 1-től új szabályozás lépett életbe. A brit referendum hatására az ír kormány is megszigorította az EU-s (és nem EU-s országokból érkező) munkavállalók dolgát. Bár azt mondják, továbbra is szívesen látják a külföldi munkaerőt, a munkavállaláshoz szükséges engedély megszerzésének menetébe beépítettek egy olyan csavart, ami első ránézésre szinte lehetetlenné teszi a PPS szám kiváltását. Tavaly nyár óta ugyanis a fentieken túl egy olyan referencia levelet is be kell mutatnia az igénylőnek, ami arról tanúskodik, hogy már van munkája, sikerült állást szereznie, és erről a leendő munkaadónak kell nyilatkoznia az említett referencia levélben vagy már a konkrét munkaszerződést kell bemutatni. Ennek hiányában az ír hivatalok nem adják ki a munkavállalói engedélyt (PPSN).

Feltehetőleg az írek előre gondolkodva azt mondták, hogy ha a britek kilépnek az EU-ból, bár nem ismerve még ennek konkrét hatásait, mégis nyilvánvaló, hogy aki korábban angol nyelvterületű országba szeretett volna menni munkát vállalni, és a referendum hatására ez jóval nehezebbé vagy akár lehetetlenné válik számára Angliában, úgy a legközelebbi hasonló megélhetési feltételeket kínáló angol nyelvterületű célország Írország lesz. Az ír állam pedig “EU-kompatibilis” módon készült fel a várható áradatra, azaz továbbra is az a szlogen, hogy “welcome everybody”, de ha ide jössz, az új törvényi szabályozásnak köszönhetően sokkal nehezebb dolgod lesz.

A helyzetet pedig tovább bonyolítja az a paradoxon, hogy bár a törvény egyértelműen rendelkezik, a munkaadók még nem igazodtak teljes mértékben hozzá, illetve erősen él az a gyakorlat, hogy érthető módon, előszeretettel alkalmazzák inkább azokat az embereket, akiknek már van valamilyen írországi tapasztalata az adott pozícióban, azonban ha nincs PPSN-ed akkor nyilvánvaló, hogy még nem dolgoztál Írországban, tehát tapasztalatod sem lehet itt. Ha viszont nincs tapasztalat, akkor olyasvalakit fognak alkalmazni, akinek már van. Ördögi kör tehát ez, ami egy frissen kiérkező munkavállaló számára lehetetlen küldetésnek tűnik. Összességében kimondható az, hogy sokszor pusztán a munkaadó jóindulatán, adott hozzáállásán múlik, hogy a leendő munkavállaló részére kibocsájtja-e a szükséges dokumentumokat vagy sem.

Egy másik területen is érezhetőek szigorítások, ez pedig az ír állampolgárság megszerzése. Bár törvényi változások e tekintetben nem voltak, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a procedúra során kevésbé megengedőek az írek, mint korábban. Érezhető, hogy az állampolgárságot igénylők hátterének ellenőrzése, a feltételek meglétének igazolása, az állampolgárság odaítélése jóval átfogóbb és részletesebb lett.

A szabályozásról részletesen itt olvashat!

(A cikk szerzője, Kutas László, aki három éve él Dublinban és saját munkaerő-kölcsönző, -közvetítő vállalkozását irányítja kint.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik