új font (új font)
Gazdaság

Brexit – Nem kizárt, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed

24.hu
24.hu

2016. 06. 24. 12:18

A Bank of England mindent megtesz a brit pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartásáért, és kész több százmilliárd font pótlólagos likviditással segíteni a bankrendszert, ha erre szükség lenne - mondta pénteken a brit jegybank kormányzója, miután a brit EU-tagságról rendezett népszavazáson a kilépést pártolók kerültek többségbe.
Korábban a témában:

Mark Carney közölte: a következő időszakban várható piaci és reálgazdasági volatilitásra a brit pénzügyi vezetés jól felkészült, a Bank of England és a brit pénzügyminisztérium részletes készenléti terveket készített.

A legnagyobb brit bankok számára előírt tőkekövetelmények tízszeresen haladják meg a pénzügyi válság előtti szintet, és a Bank of England e bankok esetében olyan stresszhelyzeti teszteléseket végzett, amelyek a mostaninál sokkal súlyosabb helyzeteket modelleztek – mondta Carney.

Hatalmas likviditási tartalékot halmoztak fel

Mindezek eredményeként a brit bankok több mint 130 milliárd font új tőkét hajtottak fel, és jelenleg több mint 600 milliárd font magas minőségű likvid eszközállományuk van – tette hozzá a Bank of England vezetője.

Carney közölte: ez a hatalmas likviditásmennyiség kellő rugalmasságot biztosít a bankrendszernek ahhoz, hogy nehéz időszakokban is folytathassa a brit üzleti szféra és a háztartások hitelellátását.

Mindemellett a Bank of England kész 250 milliárd fontnál több pótlólagos finanszírozás nyújtására normál piaci műveletei keretében, és ha szükséges, jelentős devizalikviditást is tud nyújtani – hangsúlyozta a Bank of England kormányzója.Hozzátette: a jegybank a következő időszakban kész bármilyen egyéb monetáris politikai lépésre is szükség esetén.

Akár technikai recesszió is jöhet

A Bank of England már a népszavazás előtt bejelentette, hogy a referendum időpontja körül három soron kívüli indexált hosszú távú repoműveletet indít a kereskedelmi bankok számára, felső limit nélkül. A Bank of England nem titkolta, hogy ez a korlátlan likviditásinjekció-ajánlat arra az esetre szolgál, ha a népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, és az ezt követő esetleges piaci sokk likviditásszűkét okozna a brit bankrendszerben.

Mark Carney a jegybank legutóbbi inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatóján kijelentette: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyed, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.