Gazdaság

Át kell írni a brit vízumszabályokat a sok ott dolgozó EU-s polgár miatt

Eldőlt, kilépnek a britek az Európai Unióból. Joggal merül fel az emberben, hogy mi lesz most a kint dolgozó emberekkel. A mostani szabályzásnak, ami végzettséget és minimum keresetet ír elő, csak a töredékük felel meg. Ha nem írják át a vízumszabályokat, az nekik is nagyon fájna.

A Migration Observatory elemzésében arra mutatott rá, hogy az általános brit szabályozás értelmében az unión kívüli országokból érkezők felsőfokú végzettség esetén kaphatnak munkavállalói vízumot. A feltételek között szerepel az is, hogy nagy-britanniai munkaszerződésük alapján évente legalább 20 800 font (8,3 millió forint) fizetésben részesüljenek.

E feltételeknek a Nagy-Britanniában dolgozó EU-állampolgárok 25 százaléka felelne meg.

Az átlagon belül a mezőgazdaságban, valamint a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban dolgozó uniós munkavállalóknak mindössze 4, illetve 6 százaléka teljesítené a vízumelőírásokat – áll az elemzésben. Csakhogy éppen e két terület a legnagyobb felvevője az uniós társállamokból érkező munkavállalóknak. A Migration Observatory adatai szerint csak a brit kiskereskedelmi és vendéglátóipari ágazatban – vagyis az üzletekben, a szállodákban és az éttermekben – 442 ezer külföldi EU-állampolgár dolgozik. Ők a terület teljes alkalmazotti gárdájának 8 százalékát adják.

Vélhetően a brit kormánynak át kell dolgoznia az egész brit bevándorlási szabályrendszert, és a vízumfeltételeket enyhíteniük kell. Kevésbé valószínű, hogy a kormány az unión kívüli munkavállalókra érvényes szabályozást egyszerűen kiterjeszti az EU-állampolgárokra is, ugyanis ez közvetlen, jelentős nemzeti kibocsátást eredményezne.

Olvasói sztorik