online vásárlás e-kereskedelem
Gazdaság

A ruha és a cipő fogyott a legjobban a boltokban

24.hu
24.hu

2016. 06. 24. 09:25

Korábban a témában:

2016. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A naptárhatástól megtisztított adat szerint – főként a húsvéthatás miatt – a növekedés volumene 6,7% volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 11,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2016. áprilisban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 781 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 15 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Tavaly áprilishoz képest (naptárhatástól megtisztítva)

  •      Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 6,7százalékkal nőtt. (Az első becslésben közölt adattól a második becslés adata +0,3 százalékponttal tér el.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,9 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,1 százalékkal nőtt.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 11,3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (21%), az iparcikk jellegű vegyes- (8,9%), a bútor-, műszakicikk- (8,4%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (8,2%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben (6,3%). A forgalom volumene csökkent a használtcikk- üzletekben (–9,4%).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 31 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,5 százalékkal nőtt.
  • Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,8 százalékkal nőttek.

2016. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest (szintén naptárhatástól megtisztítva) a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,2, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.