Gazdaság

Sereghajtóból élmezőnybe ugrunk a második negyedéves GDP-adattal?

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 06. 23. 09:32

2016-ban összességében 2,1 százalékos gazdasági növekedés várható a Takarékbank elemzői szerint. Az első negyedéves GDP-adattal majdnem utolsók lettünk Európában a növekedési rangsorban, a Q2 során ez a jelenség elillanhat, és Suppan Gergely szerint az EU-s átlag felett lehetünk.
Korábban a témában:

A Takarékbank elemzése szerint a magyar GDP növekedése az idei év első negyedévében nagyot fékezett. A 0,9 százalékosra lassult éves GDP-bővülési ütem az EU-n belül a leggyengébbek közé tartozott, negyedéves alapon pedig még zsugorodott is a gazdaság, 2012 negyedik negyedévét követően első alkalommal. A lassulás az új EU-s költségvetési ciklus keretében rendelkezésre álló források kezdetben kevésbé intenzív felhasználása miatt várható volt. Ezúttal nem a mezőgazdaság, hanem az ipar fogta vissza leginkább a növekedést, termékváltási folyamatok miatt számos jelentős ipari kapacitás kihasználtsága is csökkent az első negyedévben. Ennek következtében termelési oldalról csak a szolgáltatások járultak hozzá pozitívan a gazdaság növekedéséhez, felhasználási oldalról pedig a 4 százalékos éves növekedési ütemre gyorsuló háztartási fogyasztás biztosította a hajtóerőt.

A második negyedévben viszont már bőven 1% feletti dinamikára számítanak a Takarékbank elemzői, ha nagyon jól alakulnak a fő számok, akár a 2%-os növekedési dinamikát is elérhetjük – így válhat az első negyedéves második leggyengébb sereghajtó állapot után Q2-ben akár az egyik legdinamikusabban növekedő országgá válhat Magyarország. Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője szerint az EU-s átlagot szinte biztosan eléri majd az ország. Mint kiemelte, az első negyedéves technikai tényezők eltűnnek már, és az szinte bizonyos, hogy vissza fogunk térni legalább a középmezőnybe – véli Suppan. A szakember azzal indokolja ezt, hogy bár az EU-források felhasználása várhatóan csak lassan pöröghet fel, de az ipari termelés már a második negyedévben újra erőteljes lehet a meglévő kapacitások újbóli termelésbe állításával. A háztartások fogyasztása pedig a rendkívül élénk béremelkedésnek köszönhetően tovább erősödhet, amivel a gazdasági növekedés motorjává válhat.

A Takarékbank 2017-től a beruházások terén is ismét növekedésre számít. Elemzésük szerint a gazdaságpolitika felgyorsítja a 2014-2020-as EU-költségvetési keretben rendelkezésre álló külső források felhasználását, és a lakossági beruházások is érdemben növekednek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.