Gazdaság

Óriási feszültség az OBI-nál, a KASZ harcba száll a bérekért

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) nyílt levéllel fordul az OBI vezetőjéhez és a magyarországi OBI német anyacégéhez, ugyanis az idei bértárgyalások eredménytelenül zárultak.

A KASZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a jelentős forgalomnövekedés ellenére, az OBI vezetősége az év elején megígért 4 százalékon felüli bérfejlesztést megtagadta. A cég utoljára 2009-ben emelte meg a béreket, így a 7 év alatt a munkabérek elértéktelenedtek, és a garantált bérminimum emelkedése miatt összecsúsztak. Ha csupán a garantált bérminimum időközben megvalósult emelkedésének mértékét vesszük figyelembe, 2016-ban legalább 18 százalékos béremelést kellett volna kapni a munkavállalóknak.

Mindenképpen jelentős emelésre van szükség ahhoz, hogy a dolgozók tisztességesen meg tudjanak élni a bérükből, és hogy ne kelljen elhagyniuk a céget! Az alacsony bérek miatt egyre kevesebb a szakképzett dolgozó, akikre ráadásul egyre több teher hárul. Folyamatosan nő a feszültség, ami megbetegedéseket, fáradtságot, figyelmetlenséget szül, s ez balesetekhez vezet.

A KASZ a nyílt levél mellett munkaügyi vitát kezdeményez, valamint minden lehetséges nyomásgyakorló eszközt bevet annak érdekében, hogy az OBI-s munkavállalókat tisztességesen megfizessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik