Gazdaság

Magyar kutatók sikere: klinikai fázisban két rákbetegség kezelésére szolgáló molekula

laboratórium (kísérlet, )
laboratórium (kísérlet, )

A Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak munkája nyomán klinikai fázisba kerül idén két olyan molekula, amely egyes daganatos betegségekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet a jövőben – számoltak be a kutatás eredményeiről csütörtökön sajtótájékoztatón.

Az óbudai alapkutatási intézetben tartott sajtótájékoztatón a cég vezérigazgatója, Jan-Frederic Kesselhut azt mondta: az egyik molekulát az agresszív vérrák, a másikat pedig a végbélrák kezelésében használhatják. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon magas a rákos elhalálozások aránya, és ezen belül a végbélrák a leggyakoribb halálok, így nagyon fontos, hogy új molekulákat találjanak a betegségek kezelésére. Reményét fejezte, ki, hogy a két új vegyület segítségével mindkét betegségnél növelni lehet a túlélés esélyét.

A gyógyszerkémiai kutató intézetének vezetője, Kothschi András kiemelte: a cég Magyarországon egyszerre van jelen a gyógyszerkutatásban, a klinikai vizsgálatokban és az értékesítésben, ehhez társul az cégcsoporthoz tartozó EGIS révén a gyártás folyamata is. Az ötlettől, a kifejlesztésen keresztül a gyártásig és az értékesítésig magyar munkaerővel, hazai eszközökkel tudjuk ezt véghezvinni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik