Gazdaság

Brexittől retteg Európa keletibb fele

Brexit-győzelem esetén Kelet-Európának nem lesz könnyű. Orbán is bízik benne, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad.

A Handelsblatt a brit EU-népszavazás kapcsán közölt cikkében azt fejtegette, hogy Kelet-Európa mennyire tart a Brexittől.
Orbán Viktor “mindig tele van meglepetésekkel”. A “jobboldali-populista” kormányfő a Daily Mail című brit napilapban egész oldalas hirdetésben kampányolt amellett, hogy Nagy-Britannia az EU-ban maradjon – írták.

Jó okunk van félni

A lap szerint Orbán “rendkívüli lépésének jó oka van”. Magyarország, ahogy a többi kelet-európai ország is, nagyon fél a Brexittől. Az UniCredit közgazdászainak becslései szerint Kelet-Európát, különösen Lengyelországot, Csehországot és Magyarországot átlagon felüli mértékben érintené Nagy-Britannia kilépése az európai közösségből.

A Handelsblatt emlékeztetett arra, hogy 2014-ben Magyarország exportjának 3,2 százaléka a szigetországba irányult. Becslések szerint a negatív növekedési hatás miatt 2017 végére Magyarországon és Csehországban a gazdasági növekedés rátája kevesebb mint egy százalékot tenne ki.

A Handelsblatt hozzátette, a britek lehetséges kilépése negatív hatást gyakorolna néhány kelet-európai ország munkaerőpiacára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik