Gazdaság
budapest panoráma (budapest, panoráma, illusztráció, turizmus)

Bienerth: jövőre minden eddiginél több jut a turizmusra

24.hu
24.hu

2016. 06. 22. 12:44

Jövőre minden eddiginél többet, 21 milliárd forintot fordít a kormány a turisztikai célelőirányzaton és az újonnan létrehozott turizmusfejlesztési célelőirányzaton keresztül az ágazat fejlesztésére - jelentette be Bienerth Gusztáv turisztikai kormánybiztos sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
Korábban a témában:

A kormánybiztos kiemelte: 2016-ban a turisztikai célelőirányzat 6 milliárd forint volt, ami csaknem megduplázódik, kerete 11 milliárd forint lesz. Ez kiegészül az újonnan létrehozott 10 milliárd forintos turizmusfejlesztési célelőirányzattal, ami az uniós pályázati támogatást kiegészítő nemzeti forrás – tette hozzá.

Az új sarcot is turizmusfejlesztésre fordítanák

 

A fejlesztésre fordítható forrásokat hosszabb távon 2018-tól bevezetendő 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás is növelni fogja. A forrásokból a szálláshelyek minőségének javítására, a belföldi és nemzetközi marketingre, rendezvénytámogatásokra egyaránt jut majd, így az egész szakma “egyet léphet előre” – összegezte.

A kormány célja, hogy gazdasági növekedésben, munkahelyteremtésben a turizmus minden eddiginél jobban teljesítsen, Magyarország és Budapest legyen Közép-Európa turisztikai központja, azaz “legyőzzük Prágát és ostromoljuk Bécset” – hangsúlyozta.

Megerősítette, hogy augusztus 15-ig áttekintik az ágazat teljes jogszabályi környezetét, és kiiktatják egyebek közt a piacra jutást megnehezítő jogszabályokat.

Bienerth Gusztáv leszögezte, hogy a SZÉP-kártya rendszere megmarad. Év végéig megszületik az az átfogó turizmusfejlesztési stratégia, amelynek alapján 2017-től a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazat, a főváros, és Balaton mellett több vidéki célterület fejlesztését koordinálja.

Az áfacsökkentés is segíthet

Bienert Gusztáv rámutatott: a turizmus versenyképességét növeli jövőre az éttermi szolgáltatások áfájának 27-ről 18 százalékra csökkentése is, a tehercsökkentést fejlesztésekre, munkabérekre fordíthatják a vállalkozók. Az áfakulcs 2018 januártól 5 százalék lesz, ami nemzetközi viszonylatban is kirívóan alacsony.

A magyar turizmus nemzetközi versenyképességében a jelenleginél sokkal nagyobb lehetőségek vannak, a lemaradást be kell hoznia az országnak. Példaként említette, hogy a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) adatai szerint bár az ország  a nemzetközi turistaérkezések (14,3 millió) számában hat hellyel megelőzi Csehországot (11,1 millió), a turistaköltéseket tekintve mégis Csehország (6 milliárd dollár) áll négy hellyel Magyarország (5,3 milliárd dollár) előtt, azaz Csehország kevesebb turistából is több bevételt képes kitermelni.

Ez Bienerth Gusztáv szerint  2-3 éven belül megfordulhat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 27.
ByeAlex (Márta Alex) lép fel az Élj tisztán! elnevezésű drogellenes világnapi rendezvény gálakoncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 26-án este.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.