GDP(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

A Takarékbank szerint jövőre ismét 3,3 százalékkal bővülhet a magyar GDP

24.hu
24.hu

2016. 06. 22. 12:29

Korábban a témában:

Az MTI-nek szerdán eljuttatott összeállításban a Takarékbank elemzői kifejtették, bár a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt negyedévben nem javultak, a külső környezet továbbra is kedvező a magyar gazdaság számára.

A legjelentősebb gazdaságkutató intézetek és fejlesztési szervezeteknek a világgazdaság egészére vonatkozó, két- három éves kitekintésű előrejelzései nagyjából megfelelnek az előző negyedévinek, de lényeges kockázatot jelent a Brexit lehetősége – állapítják meg. Egy esetleges brit kilépés az európai pénzügyi rendszert, áttételesen pedig a reálgazdaságot is megrengetné, miközben újra nyomás alá helyezné a sérülékenyebb gazdaságokat.

Magyar növekedés – fék után gáz

A magyar GDP növekedése az idei év első negyedévében nagyot fékezett, 0,9 százalékra lassult éves GDP-bővülési ütem az EU-n belül a leggyengébbek közé tartozott, negyedéves alapon pedig még zsugorodott is a gazdaság, 2012 negyedik negyedévét követően első alkalommal.

A lassulás az új EU-s költségvetési ciklus keretében rendelkezésre álló források kezdetben kevésbé intenzív felhasználása miatt várható volt, emellett termékváltási folyamatok miatt számos jelentős ipari kapacitás kihasználtsága is csökkent az első negyedévben.

A Takarékbank 2017-től ismét a beruházások növekedésére számít, miután a gazdaságpolitika felgyorsítja a 2014-2020-as EU-költségvetési keretben rendelkezésre álló külső források felhasználását, és a lakossági beruházások is érdemben növekednek.A Takarékbank előrejelzése szerint az inflációs nyomás mérsékelt marad, amit az adócsökkentések és az alacsony energiaárak is támogatnak, várakozásuk szerint 2016-ban egy év vége felé bekövetkező kisebb gyorsulás eredményeként az éves átlagos infláció 0,7 százalék lehet, míg 2017-ben 2,1 százalékos infláció valószínűsíthető, azonban a mutató ennél alacsonyabb is lehet jövőre.

A munkaerőpiacon ismét meglódult a foglalkoztatás bővülése, amelyet ráadásul túlnyomó részben az elsődleges munkaerőpiac állásteremtése vezérel, bizonyos ágazatokban már korlátot jelent a munkaerő-kínálat elégtelensége. A tavalyi 6,8 százalék után a munkanélküliségi ráta több mint egy teljes százalékponttal csökkenhet idén, 2017 átlagában pedig már csak 5,3 százalékos munkanélküliség várható a Takarékbank szerint.

Az egyensúlyi folyamatok továbbra is biztatóan alakulnak, és erőteljesen javulnak a külső egyensúlyi mutatók. A forint várhatóan az év végén is tartani tudja majd a 310-es szintet az euróval szemben, 2017-ben pedig mérsékelten erősödhet is – írja elemzésében a Takarékbank.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.