Gazdaság

Ugyanaz a cég vezényelte az Elios győzelmét tizenegy településen

A kft.-nek sem azelőtt, sem azután nem volt kapcsolata az érintett városokkal.

Legalább 11 településen segédkezett egy közbeszerzési tanácsadó cég olyan tendereknél, amelyek az Elios győzelmével zárultak – írja az Index. Az Elios korábban a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott.

Tamásiban például az elmúlt években rendre a Bujdosó Ügyvédi Iroda intézte a fontos közbeszerzéseket, azonban egyetlen esetben – a közvilágítás fejlesztésénél – nem őket kérte fel az önkormányzat, hanem a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft.-t, amelyet sem azelőtt, sem azután nem foglalkoztattak. A nyertes az Elios lett.

Ez a forgatókönyv megismétlődött Balatonfüreden, Tapolcán, Szekszárdon, Hatvanban, Kalocsán, Siklóson, Cegléden, Sárváron, Hajdúböszörményben és Mezőhegyesen is. A közbeszerzési adatbázis szerint csak az Elios győzelmével zárult pályázatokban működtek együtt a városok a tanácsadó kft.-vel. A tizenegy tender 3,2 milliárd forintnyi megrendelést hozott az Eliosnak.

A közbeszerzési tanácsadó dolga egyebek mellett, hogy megnézze a beérkezett ajánlatokat, döntési javaslatot adjon, előkészítse a szerződéseket. A Transparency International szakértője azt mondta az Indexnek: ha az ajánlatkérő szervnél nem különösebben értenek a közbeszerzéshez, akkor egy tanácsadónak nagy befolyása tud lenni, márpedig kisebb önkormányzatoknál általában nincs meg a szaktudás.

A Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. tulajdonos-ügyvezetője Bokor Gergő, aki 2011-ben Nemes Lajos mérnök-vállalkozónak dolgozott egy Euro Project Kft. nevű cégben. Nemes egy évvel később, 2012-ben egy ideig az Elios ügyvezetője volt, de azt mondta: azt nem lehet állítani, hogy Bokor és az Elios között ezek alapján bármiféle kapcsolat lenne.

A portál megjegyzi: Komlón, Sopronban és Gyulán is a Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. intézte a közvilágítási közbeszerzést, de ott nem a Elios nyert. Van ugyanakkor egy másik cég is, az ÉSZ-KER, amely több helyen ugyancsak közbeszerzési tanácsadóként jelent meg az Elios győzelmeinél. Ennek egyik tulajdonosa Kárpáti Péter, aki közös vállalkozást visz Hamar Endrével, Tiborcz István üzlettársával. Az ÉSZ-KER a Fidesz-frakciónak is adott közbeszerzési tanácsokat, és kormányközeli megbízásokat is kapott. A nyilvánosan elérhető adatok szerint Vácon, Siófokon és Miskolcon működtek közre a közvilágítási közbeszerzésekben.

Az ÉSZ-KER közölte: sok évre visszatekintő együttműködés előzte meg az eljárásokat, és a döntések kizárólag az ajánlatkérő, azaz az adott város vezetésének hatáskörébe tartoztak. Összeférhetetlenség pedig sem közbeszerzési, sem cégjogi szempontból nem merült fel az eljárások során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik