Gazdaság

Óriásit blöffölt a kormány az államháztartással

Májusban 131,7 milliárd forintos többlet keletkezett, így az öthavi hiány 13,2 milliárd forintra csökkent, ami példátlanul alacsony. Tavaly az első öt hónapban az államháztartás hiánya 511,1 milliárd forint volt, vagyis az egyenleg 500 milliárd forintot javult 12 hónap leforgása alatt, írta az MTI.

Az NGM szerint mindez annak köszönhető, hogy a magyar reformok működnek és kiváló a gazdaságpolitika.

Ezzel szemben a valóság az, hogy az első negyedévben a gazdasági növekedés negyedéves alapon csökkent, a magyar reformokat pedig nagyítóval sem találni. A kedvező költségvetési folyamatok mögött pedig nem strukturális javulás, hanem egyszeri, struktúrától független hatások állnak.

Az ötszáz milliárd forintos egyenlegjavulás egyetlen cég adóbefizetéseinek köszönhető. A General Electric leányvállalat több százmilliárd extra adót zúdított a magyar államháztartásra egy sajátos – egyszeri – adóoptimalizálás keretében.

A második ennél sokkal jelentősebb tétel az uniós beruházások elmaradása: az első öt hónapban alig 270,7 milliárd forintot fizettek ki szemben a tavalyi 890 milliárd forinttal szemben, vagyis a csökkenés 620 milliárd forint.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik