Gazdaság

A magyarországi Aldi felvásárolhatja a németországi Aldit

aldi (aldi)
aldi (aldi)

Német sajtóértesülések szerint a magyarországi leányt is birtokló déli Aldi felvásárolja északi testvérét, s több mint 50 év különállás után ismét egyesül a diszkontlánc két ága – írta a Napi.hu.

1966 óta nem egy, hanem két részből áll az Aldi-birodalom. Ekkor vált ugyanis két részre az áruházlánc, miután az alapító fivérek (Karl és Theo Albrecht) összekülönböztek azon – a Wikipedia szerint – hogy áruljanak-e dohányterméket üzleteikben.

Az Aldi Südhöz tartoznak a magyar, az osztrák, a svájci, az ír, a szlovén, az egyesült királyságbeli, az ausztrál leányvállalatok, míg az Aldi-Nord Hollandiában, Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Luxemburgban, Lengyelországban, Dániában, Portugáliában, Spanyolországban rendelkezik érdekeltségekkel. Az Egyesült Államokban mindketten üzemeltetnek áruházakat, de csak a Südé fut Aldi név alatt.

Bár a súlyos családi viszály azóta is tart, hallgatólagos megállapodás közöttük, hogy nem lépnek egymás piacaira.

Most felmerült közöttük – egyelőre csak elméleti opcióként – hogy az Aldi Süd felvásárolná legalább az egyik vitatkozó fél részesedését, s a másikkal egyetértésben megkezdhetné a több mint 50 éve kettészakadt birodalom egyesítését.

A WiWo által megkérdezett szakértők szerint is talán ez lenne a legjobb megoldás, már csak azért is, mert az Aldi Süd üzletpolitikáját az utóbbi időben sikeresebbnek tartják. Így ha annak működési modelljét átültetnék az Aldi Nordra is, akkor a cég is jobban tudna működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik