Gazdaság

Zsákutca a kormány gazdaságpolitikája

Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)
Schmuck-Erzsebet(210x140).jpg (Array)
Az LMP szerint nem lehet csak az autóiparra és az EU-támogatásokra építeni.

 

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerint a kormánynak gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtania, mert az zsákutca, ha az ország döntően az autóiparra és multinacionális cégekre épít, a növekedés pedig jelentős mértékben az EU-támogatásoktól függ. Schmuck Erzsébet emlékeztetett: októberben, amikor kitört a Volkswagen-botrány, a nemzetgazdasági miniszter azt mondta, csökkenteni kell az ország függőségét az autóipartól. Ehhez képest pár héttel később hatmilliárd forintos támogatást adott a kormány a győri Audi-gyárnak.

Noha Varga Mihály a “GDP váratlan csökkenése kapcsán” nemrég azt nyilatkozta, ennek oka az autóipar gyengébb teljesítménye, az uniós támogatások elmaradása, ezért a kormány gazdasági növekedést eredményező csomagot dolgoz ki, ennek elemei azonban nem láthatók. A magyar gazdaság jelentősen függ az autóipartól, ez az ágazat adja az ipari termelés 22 százalékát, ráadásul 90 százalékban exportra termel az ország. Az autóipar jelentős részben Kínában adja el termékeit, a kínai gazdaság pedig lassul – fűzte hozzá.

Schmuck Erzsébet szerint a világgazdaság nincs jobb helyzetben, mint a 2008-as nagy megrendülés idején, mert a fejlett országok adósságállománya nagymértékben nőtt az elmúlt években. Ezért a kormánynak tudatosítania kell, ha csak az autóiparra, a multinacionális cégek teljesítményére épít, instabil helyzetbe hozza a magyar gazdaságot. Kitért arra is, hogy a kormány az első negyedévben “egyetlen forintot sem tudott lehívni” az EU-s pénzekből; bár azzal “dicsekszik”, hogy korábban teljesen lehívta a támogatásokat, szerinte a valódi kérdés, miként használja fel a támogatásokat.

Az LMP a társadalom szétszakadásának megállítására, a fenntartható gazdaságot erősítő vállalkozásokra költené a pénzt, de ehhez képest – fogalmazott Schmuck Erzsébet – az EU-s pénzek “jelentős részét ellopják”, másik jelentős részét “bebetonozzák”. A kormánynak jelentős fordulatot kell végrehajtania társadalom- és gazdaságpolitikában, rá kell döbbennie, hogy nem elég, ha csak a Fidesz hátországát gazdagítja, miközben széles rétegek tovább szegényednek. “Oldani kell a gazdaság duális szerkezetét” – közölte. Az ellenzéki politikus szerint az LMP sem állítja, hogy nincs szükség multicégekre, “a probléma a mértékkel van”, a kis- és középvállalkozások, a helyi gazdaság megerősítése lenne a legfontosabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik