Gazdaság

A britek kilépése a demagóg nacionalistáknak kedvez

A The Econimist, tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat, szerkesztőségi írása szerint, a brit kilépés súlyos és tartós politikai és gazdasági károkat okozna Nagy-Britanniának, és az Európai Unión is mély sebet ejtene egyik legnagyobb tagországának elveszítése.

economist

A cikk szerint az Európai Unió nem tökéletes, sőt “néha őrjítő”, mégis sokkal jobb, mint bármi más, éppen ezért “rettenetes hiba lenne” a kilépés, mivel azzal meggyengülne Európa, Nagy-Britannia pedig elszegényedne és befolyása zsugorodna.

Azt a kilépés hívei is elfogadják, hogy a Brexit rövid távú gazdasági károkat okozna, hosszabb távon is valószínűtlen azonban, hogy Nagy-Britannia jól járna. A brit exportnak csaknem a fele az EU-piacra irányul, a hozzáférés az unió egységes piacához életfontosságú a City pénzügyi központja számára, és a működőtőke-beáramlás szempontjából is.

A lap szerint a kilépést pártolók közül még a liberális felfogásúak is illúziókat kergetnek, és elképzeléseiket szertefoszlatná a Brexit realitása. Ha ugyanis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, valószínűleg szegényebb, kevésbé nyitott és kevésbé innovatív országgá válna.

Európa jóléte a liberális demokráciának köszönhető

A folyóirat szerint “szemérmetlenül hamis” érvek is elhangzanak a Brexit-tábor kampányában; ezek közé tartozik, hogy törökök milliói készülnek Nagy-Britannia elözönlésére. A Brexit-párt szerint a bevándorlás terheket ró az olyan közszolgáltatásokra, mint az egészségügyi ellátás vagy az oktatás, jóllehet a bevándorlók a brit költségvetés nettó befizetői, vagyis hozzájárulnak e közszolgáltatások finanszírozásához – írja a brit hetilap.

Azt írják, hogy a brit kilépés a demagóg nacionalistáknak kedvezne, valamint vége lenne a Nyugat jólétének is.

Miközben az olyanok, mint Donald Trump és Marine Le Pen gazdasági nacionalizmust és idegengyűlöletet szítanak, a kilépés annak a liberális rendszernek a veresége is lenne, amely a Nyugat jólétét megalapozza – áll a The Economist írásában.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik