Gazdaság

Ejnye-bejnyét kapott az ÁSZ-tól az NGM és az EMMI

asz(210x140).jpg (Array)
asz(210x140).jpg (Array)
Befejezte az Állami Számvevőszék a Társadalombiztosítási Alapok utóellenőrzését. Az ÁSZ még 2012-ben értékelte az ellátások és szolgáltatások jogosultsági rendjében alkalmazott nyilvántartási rendszerek működését, a mostani utóellenőrzés a javaslatok hasznosítására elkészített intézkedési tervek végrehajtását értékelte.

 Az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az intézkedési tervében meghatározott feladatok majdnem felét hajtotta csak végre. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az intézkedéseket végrehajtotta, azonban többségüket határidőn túl.A számvevőszéki jelentések intézkedést igénylő megállapításaihoz és javaslataihoz kapcsolódóan az ellenőrzött szervezet vezetője a 2011. július 1-jétől hatályos számvevőszéki törvény alapján köteles intézkedési tervet összeállítani és azt az ÁSZ részére megküldeni. Az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását az Állami Számvevőszék utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

Voltak hiányosságok – a korrekció nyögvenyelős

Az ÁSZ még 2012-ben értékelte a Társadalombiztosítási Alapokból nyújtott ellátások és szolgáltatások jogosultsági rendjében alkalmazott nyilvántartási rendszerek működését. A feltárt hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) két-két javaslatot fogalmazott meg. A mostani utóellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az NGM és az EMMI végrehajtották-e a számvevőszéki jelentésben foglalt intézkedést igénylő megállapításokkal és javaslatokkal összhangban készített intézkedési tervekben meghatározott feladatokat. Az ellenőrzés a 2012. évi számvevőszéki jelentés közzétételének napjától az utóellenőrzés megkezdése napjáig tartó időszakra terjedt ki.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az NGM az intézkedési tervben előírt hét feladat közül hármat határidőben végrehajtott, négy feladat végrehajtása azonban nem történt meg. A foglalkoztatói törzsnyilvántartások összehangolási lehetőségeit dokumentumokkal nem tudták igazolni, és az összehangoláshoz szükséges változtatások költségvetési hatásait sem számszerűsítették. A NAV foglalkoztatói adatbázis folyamatos és teljes körű átadásának biztosítása dokumentáltan nem valósult meg, továbbá a társadalombiztosítási ellátásokat szabályozó jogszabályok módosításának előkészítését dokumentumokkal nem tudták igazolni.

Az EMMI intézkedési tervében tizenegy feladatot írtak elő, melyek közül hármat határidőben, nyolcat azonban határidőn túl hajtottak végre.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a nemzetgazdasági miniszterhez a végre nem hajtott feladatokkal, az emberi erőforrások miniszteréhez az intézkedések határidőn belüli végrehajtását biztosító kontrollok működésével összefüggésben, hogy a szükséges intézkedéseket tegyék meg, illetve a végrehajtott intézkedésekkel elért eredmények folyamatos fenntartását biztosítsák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik