Gazdaság

Brüsszel perel a földtörvény miatt

termofold(960x640).jpg (Array)
termofold(960x640).jpg (Array)
Bírósági keresetet indított Magyarország ellen az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerint a törvény a határokon átnyúló tevékenységet folytató befektetők mezőgazdasági földterület használatára vonatkozó jogaival kapcsolatban megérti az uniós szabályokat. Ráadásul a testület szerint a magyar földtörvény a külföldi és a belföldi befektetőket egyaránt megfosztotta szerzett jogaiktól és befektetéseik értékétől anélkül, hogy ennek fejében kárpótlást biztosított volna.

Az uniós bizottság szerint a törvény kihirdetése és hatálybalépése közötti időszak rendkívüli rövidsége ahhoz vezetett, hogy a befektetőknek nem volt lehetőségük alkalmazkodni az új jogi környezethez. Következésképpen a törvény oly módon fosztotta meg a meglévő befektetőket szerzett jogaiktól és befektetésük értékétől, hogy nem biztosította az Európai Unió Alapjogi chartájában foglalt jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jog tiszteletben tartását.

Brüsszel korábban már jelezte aggályait a magyar kormánynak, hivatalos felszólító levelet küldött amiatt, hogy a jogszabály miatt uniós polgár szinte nem is juthat földhöz. Az EB szerint egyes korlátozások indokolhatóak, mivel céljuk a spekulatív felvásárlások megakadályozása, de a jogszerűség miatt a korlátozásoknak arányosaknak kell lenniük és nem vezethetnek más uniós polgárok hátrányos megkülönböztetéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik