gazdasági növekedés (Array)
Gazdaság

A kormány kiköltekezésének nagy ára lesz

24.hu
24.hu

2016. 06. 16. 13:25

Korábban a témában:

A magyar gazdaság növekedése az idén és jövőre kedvező lesz, míg utána visszaesés várható – mondta az MTI tudósítása szerint a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője csütörtökön Budapesten egy szakmai háttérbeszélgetésen. Romhányi Balázs kifejtette: a magyar gazdaság növekedése az idén megközelítheti azt a szintet, amit a kormány tervez, az intézet szakértői 2,4 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. A növekedés 2017-ben is elérheti a 2,3 százalékot, míg az azt követő években várhatóan visszaesik 2 százalék alá.

Hozzátette: az idei és a jövő évi jelentős növekedés mögött a nagymértékű kormányzati költekezés áll, ami kormányzati beruházásokat, és kormányzati fogyasztást jelent.

Nagy árat fizetünk a kormány kiköltekezéséért

A kormány a legutóbbi költségvetési intézkedéseivel a GDP-növekedést próbálja felpörgetni, azonban ennek meglesz az ára – mutat rá a Költségvetési Felelősségi Intézet legfrissebb elemzésében, melyben a jövő évi költségvetési törvényt és a közép távú pályát értékelték. Az államadósság ugyanis beragad, a GDP-arányos költségvetési hiány pedig a bűvös 3% fölé emelkedhet – írta a Portfolio.hu tudósításában.

Az évtized végére elérhető közelségbe került volna az egyensúlyos költségvetés, ha a kormány nem fogadtatta volna el a parlamenttel a 2016-os költségvetés módosítását, az újabb adócsomagot és a 2017-es költségvetés – kezdődik ezzel az erős megállapítással a KFIB csütörtökön bemutatott anyaga.

A szakértők számításai szerint a három jogszabály megalkotásával tartósan 1-1,5 százalékponttal az alappálya fölé emeli a reál GDP szintjét.

  • A 2016-os költségvetés módosítása egyszeri löketet jelent, amely 2016-ban 1 százalékkal, utána viszont csak 0,6-0,7 százalékkal emeli meg a kibocsátás szintjét.
  • Az adótörvények módosítása az intézkedések nagy száma ellenére nem módosít érdemben a makrogazdasági pályán.
  • A 2017-es költségvetés viszont újabb hatalmas löketet jelent, amely eltünteti a 2017-ben e nélkül bekövetkező visszaesést.

Romhányi Balázs a sajtótájékoztatón kifejtette: az így kialakuló alappálya lényegesen eltér a februárban bemutatott alappályától. A KFIB ügyvezetője a kormányzati intézkedéseket a portál szerint így értékelte: ami csak a csövön kifér, így támogatja a növekedést a kormány.

Romhányi Balázs az elemzést bemutató beszélgetésen hangsúlyozta: a 2017-es költségvetésnek van a legjelentősebb hatása. Kiemelte: nem lehet tudni, hogy a Brüsszelnek leadott konvergenciaprogram tartalmazta-e már a 2017-es költségvetés intézkedéseinek hatását és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány nem vezette át az EU-pénzek gyorsított lehívását a fő számokon.

Azt is hozzátette: a magasabb GDP-növekedési eredményeknek viszont megvan az ára: az adósságráta, amely az intézkedések nélkül az évtized végére megközelítette volna 60 százalékos értéket, a jelenlegi szinten ragad. A két költségvetési törvény hatására ugyanis a jelenlegi 73-74 százalékos szint körüli “beragadásra” számítanak, ami még nem tartalmazza a paksi beruházás esetleges felgyorsulásának hatását.

Az infláció alul becslésének következményéről (nyugdíjemelés) itt olvashat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.