Gazdaság

Frankfurt is rászállt Matolcsyék alapítványaira

Mario Draghi EKB-elnök újra világossá tette álláspontját a magyar jegybanki alapítványok ügyében. Molnár Csaba EP-képviselő kérdezte a frankfurti Európai Központi Bank elnökét.

Draghi azt írta, hogy az EKB a Magyar Nemzeti Bank több tevékenységét is folyamatosan figyelemmel kíséri abból a szempontból, hogy azok összeegyeztethetőek-e az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 123. cikkével (monetáris finanszírozás tilalma). Idetartozik a Pallas Athéné Közgondolkodási Program és az MNB által a program köré létrehozott alapítványhálózat is.

A jegybankelnök egyértelműen fogalmaz levelében:

A nemzeti jegybankoknak megfelelő biztosítékról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy az ilyen jogi képződmények létrehozására ne lehessen úgy tekinteni, mint jegybanki forrásoknak a kormányhoz való átcsatornázására, vagyis a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére.

Az EKB elnöke arra is kitér, hogy az MNB-nek gondoskodnia kell arról, hogy az alapítványhálózatnak juttatott forrásokat sem közvetlen, sem közvetett módon ne fordítsák az államháztartás finanszírozására.

(Portfolió)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik