Gazdaság

Dagad az NGM melle: a lengyeleknek tetszenek a NAV csodafegyverei

NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
NAV-ellenorzes(1)(960x640).jpg (Array)
Az EKÁER és az online pénztárgép-rendszer működése állt Leszek Skiba, lengyel pénzügyminiszter-helyettes egynapos munkalátogatásának középpontjában. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető: két év alatt több, mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az EKÁER-rendszer - emelte ki közleményében a minisztérium.

A két rendszer működéséről Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a lengyel politikust. Elmondta: a főszerep a kockázatelemzőké, ők dolgozzák fel a több mint 220 ezer pénztárgép küldte adatokat. Az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott EKÁER-ben mintegy 55 ezer regisztrált vállalkozás 16 millió szállítmányának adatait elemzik az adóhivatal szakemberei.

Még mindig sokan próbálják elcsalni az aódfizetést

2016. május 31-ig az adóhivatal 22 ezer ellenőrzést végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy az online kasszát üzemeltetők betartják-e adózási kötelezettségüket, így például az árusított termék mellé adnak-e nyugtát vevőiknek. Az adómorál jelentős javulása ellenére – a célzott kiválasztási rendszernek köszönhetően – a NAV 403 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A kockázatelemzők jelzése alapján indult vizsgálatokban a revizorok csak az idén már 563 millió forintot meghaladó eltitkolt adót tártak fel.

Az EKÁER-hez kapcsolódó 15 ezer ellenőrzésben a NAV az év első öt honapjában a 64,5 millió forint mulasztási bírság mellett, jelentős összegű adókülönbözetet tárt fel. Május 31-ig a vizsgált cégeknél gyakorlatilag 6,8 milliárd forintnyi eltitkolt adót jegyzőkönyveztek a revizorok. A NAV munkatársai a közúti ellenőrzések során 80 ezer tehergépjárművet vettek górcső alá. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében bevezetett EKÁER alkalmas arra is, hogy az egészségre káros élelmiszereket ne is engedje a piacra, a boltok polcaira. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 23 esetben semmisítette meg a közúti ellenőrzések során kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű szállítmányokat.

Célzott irányítás

Ahhoz, hogy az adóeltitkolók is fizessék meg az államkasszát megillető közterheket, a közúti kamerák mellett az országban több ponton is működő közúti súlymérők és az ún. diszpécsermodul is hozzájárul. Az idén debütáló diszpécsermodul gyakorlatilag az országúton állomásozó revizorokat és pénzügyőröket irányítja célzottan – az adatok alapján – a tisztességtelen vállalkozások szállítmányaihoz.

Tamásné Czinege Csilla hangsúlyozta, hogy az EKÁER-t és az online pénztárgép rendszerét még az OECD is olyan gazdaságfehérítő intézkedésként emelte ki országtanulmányában, amely sikeresen növelte az adóbeszedés hatékonyságát. Ezt igazolja költségvetés bevételi adatsora is. Csak idén több mint 2,3 milliárd forintnyi tartozást egyenlítettek ki az EKÁER szűrőjén fennakadt végrehajtható adótartozást felhalmozó vállalkozások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik