Gazdaság

Banai szerint jól bebiztosították a jövő évi büdzsét

A jövő évi költségvetésben három előirányzatban 205 milliárd forint tartalék szerepel, hogy a külső körülmények kedvezőtlenebb változása esetén is folytatni lehessen az adócsökkentést és az államadósság mérséklését, egyensúlyban tartva az államháztartást – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Banai Péter Benő hozzátette, a költségvetés azzal kalkulál, hogy fennmarad a viszonylag alacsony olajárszint 1-2 évig, ami kedvező a nyersanyag-importőr magyar gazdaságnak.
Megjegyezte, a 205 milliárd forintos tartalék érdemben nagyobb, mint a 2015-ös és megelőző évek tartalékai, hogy a tavaszi-nyár eleji elfogadás esetén is “ki lehessen védeni” az előre nem látható folyamatokat.

Az államtitkár reménye szerint 2018-ra 70 százalék alá csökken az államadósság az idei 74,5 százalékról. Hozzátette: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az államadósság csökkentése az Alaptörvényben szerepel, a mindenkori kormányoknak olyan költségvetést kell készíteni és végrehajtani, amelyben csökkentés szerepel, és az meg is valósul.

Elmondta, ez utóbbit az is biztosítja, hogy a Költségvetési Tanács számára jelentést kell készíteni az év folyamán a féléves adatok tükrében. Ez a jogszabályi rendelkezés és a kormány politikája is kellett ahhoz, hogy az államadósság 2011 óta minden évben csökkenhessen – tette hozzá az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik