Gazdaság

Munkavédelmi szempontból az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat

Munkavédelmi szempontból az építőipar az egyik legveszélyesebb ágazat, az első negyedévben ebben az ágazatban szabták ki az összes munkavédelmi bírság csaknem felét, 10,6 millió forintot, írta a hétfői Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

Mint írták, az építőipar azért az egyik legveszélyesebb ágazat, mert jellemző rá a nagy fluktuáció, gyakoriak a rövid ideig tartó veszélyes tevékenységek, mint a daruzás, a szerelés, a bontás, az állványok építése-szétszedése, de szélsőséges környezeti viszonyok is nehezítik a munkát.

A tárca tájékoztatása szerint az ellenőrzött építőipari munkavállalók fele érintett valamilyen munkavédelmi szabálytalanságban, ami az országos átlagot – ami 30 százalék – jelentősen meghaladja. A január-március során ellenőrzött 747 cég közül 538 építőipari vállalkozásnál találtak szabálytalanságot. Az összes súlyos munkabaleset 17 százaléka az építőiparban történt, a halálos balesetek közül minden ötödik ebben az ágazatban következett be. Három hónap alatt hét súlyosnak minősülő építőipari munkabalesetben három ember hunyt el.

A leggyakrabban a leesés elleni védelem hiánya miatt, illetve a nem megfelelő munkavédelmi ismeretek, valamint az egyéni védőeszközök használatának elmulasztása miatt hoztak kiemelt intézkedéseket. Nagy gondot jelentettek a villamosbiztonsági hiányosságok is, emellett jellemző probléma, hogy a veszélyes anyagokat és a munkaeszközöket sem megfelelően alkalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik