Gazdaság

Ujhelyi: a magyar reformok működnek, a magyar fiatalok meg elmenekülnek

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)

Eddig összesen száz magyar fiatalt sikerült hazacsábítania az Orbán-kormánynak Angliából a több mint egy éve indított, százmilliós költségvetésű állami program keretében. Ezzel a tempóval már “csak” nagyjából hatezer évre van tehát szükség ahhoz, hogy minden, a szociális kilátástalanság elől külföldre menekülő magyar fiatal újra szülőföldjén találhassa meg a boldogulását. Tudjuk, írja közleményében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke, hogy Orbán Viktor és a fideszes rezsim még hosszú évekre szeretné bebetonozni magát a hatalomban, de a magyar társadalomnak nincs ennyi ideje. Egy modern, újkori Trianon felé robogunk szerintük, ezért kormányzati közöny és kirakat-programok helyett átfogó válságtervre és stratégiai lépésekre van szükség.

Megjegyzik: a kivándorlás mérhetően és látványosan a 2010-es kormányváltás után gyorsult fel, a legfrissebb felmérések szerint mára minden tizedik magyar a végleges külföldre költözést fontolgatja. Csak az Egyesült Királyságban sok százezer fiatal keresi a megélhetését, nemrég Angliában annyi magyar gyermek született, mint egy magyarországi megyében. Sötét jövőképet festenek: a nemzet kiürül, a nemzetinek mondott kormány pedig csak megvonja a vállát.

Az elvándorlás súlyos problémájára felelős megoldásokat kell adni, de erre szerintük a kormány láthatóan és vállaltan nem képes. Ujhelyi megemlíti, ők cselekednek is. Pl. szerdán személyesen tárgyalt Vytenis Andriukaitis egészségügyért felelős uniós biztossal, hogy közös programot, alapot és megoldást találjanak például az egyre súlyosabb orvos-elvándorlás problémájára. Csak Angliában ezernyolcszáz magyar orvos dolgozik, az egészségügyi szakdolgozók száma pedig még ennél is jóval több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik