A lengyel miniszterelnök Budapesten
Gazdaság

A lengyelek pont az ellenkezőjét csinálják a lakásépítésekkel, mint mi

24.hu
24.hu

2016. 06. 03. 13:39

Korábban a témában:

Új, nagyszabású bérlakásépítési programot jelentette be pénteki sajtóértekezletén Beata Szydlo lengyel kormányfő az MTI tudósításában.

A kormány mindenekelőtt a szociális lakásokra nem jogosult, ugyanakkor a lakásépítési hitelek felvételéhez túl alacsony jövedelmű családok számára szánja a programot. Az első lakások 2018-tól épülnének. A program abban tér el az eddigi lengyelországi lakásépítési programoktól, hogy nem az egyéni lakáshitelek törlesztéséhez nyújt támogatást, hanem egy állami pénzalapból ad támogatást az építőipari cégeknek, más támogatások mellett.

Az állami lakásépítési alap (NFM) eszközeiből több tízezer olcsó, mindenekelőtt az alsó és a középjövedelmű családok által bérelhető állami lakás épülhet.

A lengyel társadalom 30-40 százalékát érinti a program, beleértve a középjövedelműeket is.

Maximálnák a bérleti díjakat is

Az állami tulajdonú telkeken, elsősorban a nagyvárosokban építendő lakások négyzetméter-ára maximum 3 ezer zloty (214 ezer forint) lenne,  négyzetméterenkénti bérlet pedig  átlagban havi 10-20 zlotyt (0,7-1,4 ezer forint) tenne ki. Varsóban jelenleg négyzetméterenként 45 zlotyt (4200 forint) tesz ki a lakások bérleti díja, a lakásárak szempontjából a legolcsóbb nagyvárosnak számító Lódzban pedig 25 zlotyt (1800 forint).

Rendszeres lakbértérítés esetén 30 év után a lakás a bérlő tulajdonává válhat. A bérlakásokat a család nagyságát, jövedelmét is figyelembe vevő pontrendszer szerint ítélik oda. Magyarország ezzel teljesen ellentétes utat jár be. Erről bővebben ebben a cikkünkben is olvashat:

Otthonteremtés Orbán-módra: “el a szegényektől, oda a gazdagoknak” >>

Emlékeztetőül: mindkét országban jobboldali, konzervatív kormány van hatalmon. A lakástulajdonosok aránya is nagyjából megegyezik; a lengyeleknél 85 százalék, nálunk 94. A különbség az, hogy az egyik kormány törődik a lakhatási szegénységgel, a másik nem. Az egyik épít olcsó bérlakásokat, a másik nem. Vajon miért van ez így?

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.