Gazdaság

“Én Európából jöttem” – mondta az oxfordi magyar fiatal a Guardiannak

A brit Guardian hosszú összeállítást közölt a Brexit kapcsán Nagy-Britanniában dolgozó külföldiekkel. Arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak a brit népszavazásról, hogyan érzik magukat munkavállalóként, illetve hogyan érintené őket, ha a szigetország tényleg kilépne az Európai Unióból. Megszólaltattak hollandokat, németeket, belgákat, lengyeleket, cseheket, litvánokat, románokat, és a végén egy magyar fiatalt. Mindannyian azt mondták, hogy – különböző okokból – hátrányos lenne nekik a kilépés.

A harmincéves Zárdai Zoltán István Oxfordban él, és egy könyvkiadó adminisztrátoraként dolgozik, hogy előteremtse a pénzt a kinti PhD-jéhez. A magyar mellett folyékonyan beszél németül és angolul. Azt mondta a lapnak, hogy szeret kint dolgozni, és közel áll hozzá a brit munkakultúra. Szerinte a britek a munkahelyen kedvesek, támogatóak és hatékonyak.

Ha segítséget vagy tanácsot kérsz a kollégáidtól, az itt nem az alkalmatlanság, hanem az együttműködés jele, szemben néhány kelet-európai országgal

– mondta Zoltán.

Az unióból való kilépést azért nem támogatja, mert úgy érzi, azért akarják diszkriminálni, mert Európából jött. Hozzátette: számos brit kollégáját bosszantja a népszavazás körüli durva politikai kampány, amelyet megosztónak találnak. Szerinte, ha Nagy-Britannia tényleg kilép az unióból, az tovább fogja növelni az idegengyűlöletet és előítéletességet a társadalomban.

(Nyitóképünkön Zárdai Zoltán István látható. Fotó: Guardian)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik