Gazdaság

Sokkal drágább lehet a budapesti olimpia a tervezettnél

A Forbes magazin szerint több százmilliárdos összeggel növelhetik a tervezett 2024-es budapesti nyári játékok költségeit a terrorfenyegetettség növekedésével járó kiadások – ezek eddig nem szerepeltek a számításokban.

Bár a PricewaterhouseCoopers megvalósíthatósági tanulmánya szerint az olimpia „megérheti” az országnak, a lap szerint ez aligha lesz így. Az olimpiák költségvetése rendre elszáll, a végösszeg gyakran köszönőviszonyban sincs a tervezett kerettel. Athénban a kivitelezés elcsúszása miatt borult a büdzsé, de Londonban sem sikerült tartani az eredeti számokat.

Az olimpiák szervezésekor a költségek végeredménye átlagosan 179 százaléka annak, amivel eredetileg számolnak – derül ki az oxfordi egyetem kutatóinak 2012-es tanulmányából. E szerint 1960 óta még soha, sehol sem tartották a büdzsét.

A budapesti olimpia költségét a kizárólag az olimpia miatt tervezett infrastrukturális beruházásokkal együtt mintegy 1983 milliárdra becsüli a lap, amely tartalmazza azt a 250 milliárdosra taksált biztonságra – főleg a rendőrségre, a honvédségre és a titkosszolgálatokra – költendő összeget, amely egy világszintű sportesemény megrendezésének járulékos költsége a globális terrorizmus korában.

Az előkészítés során 960 milliárd forintos bevétellel számoltak, így a nettó költség a lap szerint 1023 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik