építkezés (Array)
Gazdaság

Durván megzuhantak a beruházások

24.hu
24.hu

2016. 05. 30. 09:08

Korábban a témában:

2016 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A KSH magyarázata szerint a beruházások csökkenését döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. A kevésbé érintett területeken, így a gépberuházási tevékenységnél, illetve egyes ágazatoknál (például feldolgozóipar) a csökkenés kisebb volt – emelték ki.

2016 I. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,4 százalékkal mérséklődtek.

A tavalyi I. negyedévhez képest – részletek:

  • A beruházási tevékenység volumene 9,6, ezen belül a gép- és berendezésberuházásoké 3,0, az építési beruházásoké nagymértékben, 19 százalékkal csökkent.
  • A beruházási teljesítmény a beruházások több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 4,9, a költségvetésben 39 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, a legnagyobb mértékben (74 százalékkal) – az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejezése folytán – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban.
  • A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6 százalékkal mérséklődtek, elsősorban a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása és a vegyi anyag, termék gyártása alágak beruházásainak visszaesése miatt. Ugyanakkor az alágak több mint felében nőttek a beruházások, a legnagyobb mértékben – egy nyugat-magyarországi zöldmezős beruházás hatására – a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása területén.
  • A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások befejeződése miatt – 41 százalékkal csökkent.
  • Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményértéke gyakorlatilag stagnált (+0,1%), miközben a lakásépítések visszaestek, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanfejlesztések növekedtek.
  • Csökkentek a beruházások – elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések befejeződései miatt – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (6,3%), az oktatásban(14%), valamint a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (28%).
  • Néhány kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban a beruházások jelentősen nőttek. Avillamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások növekedésében (100%) szerepet játszottak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések.
  • A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (16%) nemzetgazdasági ágban a hotelépítések és a szállodafelújítások növelték a beruházások teljesítményét. A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak emelkedését (32%) néhány nagyberuházás okozta. Az egyéb szolgáltatás területén (190%) a gyógyfürdő-felújítások és az egyházi épületek rekonstrukciós munkálatai növelték a beruházásokat.
  • A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 2,7 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest.

Elemzők: a beruházások visszaesése nem meglepetés, legfeljebb a mértéke

Az uniós beruházások befejeződése miatt nem meglepetés a beruházások első negyedévi visszaesése, az építőipar 27,6 százalékos visszaesése és a 0,9 százalékos éves növekedést jelző GDP adat már előre sejteni engedte az elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben a mostani volt a legrosszabb beruházási adat. Kedvezőtlennek tartja, hogy a vállalkozásoknál csaknem 5 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Kérdés, hogy a vállalati beruházásoknál egyszeri visszaesésről van-e szó vagy tartósabbá válik-e a folyamat. A szűkös munkaerőpiac miatt azonban több cég dönthet úgy, hogy beruházásokkal, gépekkel váltja ki a dráguló munkaerő egy részét és ezzel növeli hatékonyságát – mondta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint újabb autóipari kapacitások kiépítésével a közeljövőben újra élénkülhetnek a beruházások, amit több vállalati felmérés is alátámaszt. A lakásberuházások jövőre már érdemben hozzájárulhatnak a beruházások növekedéséhez, így az idei év folytatásában mérséklődő visszaesésre, jövőre pedig a beruházások akár 5 százalék feletti növekedésére lehet számítani – mondta.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.