építkezés (Array)
Gazdaság

Durván megzuhantak a beruházások

24.hu
24.hu

2016. 05. 30. 09:08

Korábban a témában:

2016 I. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A KSH magyarázata szerint a beruházások csökkenését döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta, ami a költségvetési szervek beruházásait érintette nagyobb mértékben. A kevésbé érintett területeken, így a gépberuházási tevékenységnél, illetve egyes ágazatoknál (például feldolgozóipar) a csökkenés kisebb volt – emelték ki.

2016 I. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint a beruházások 2,4 százalékkal mérséklődtek.

A tavalyi I. negyedévhez képest – részletek:

 • A beruházási tevékenység volumene 9,6, ezen belül a gép- és berendezésberuházásoké 3,0, az építési beruházásoké nagymértékben, 19 százalékkal csökkent.
 • A beruházási teljesítmény a beruházások több mint felét megvalósító, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 4,9, a költségvetésben 39 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
 • A nemzetgazdasági ágak többségében a beruházási aktivitás csökkent, a legnagyobb mértékben (74 százalékkal) – az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejezése folytán – a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban.
 • A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései 3,6 százalékkal mérséklődtek, elsősorban a járműgyártás, a gép, gépi berendezés gyártása és a vegyi anyag, termék gyártása alágak beruházásainak visszaesése miatt. Ugyanakkor az alágak több mint felében nőttek a beruházások, a legnagyobb mértékben – egy nyugat-magyarországi zöldmezős beruházás hatására – a fémalapanyag és fémfeldolgozó termék gyártása területén.
 • A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások befejeződése miatt – 41 százalékkal csökkent.
 • Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházási teljesítményértéke gyakorlatilag stagnált (+0,1%), miközben a lakásépítések visszaestek, ugyanakkor az üzleti célú ingatlanfejlesztések növekedtek.
 • Csökkentek a beruházások – elsősorban az EU-forrásból történő fejlesztések befejeződései miatt – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (6,3%), az oktatásban(14%), valamint a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (28%).
 • Néhány kisebb súlyú nemzetgazdasági ágban a beruházások jelentősen nőttek. Avillamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás területén a beruházások növekedésében (100%) szerepet játszottak a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztések.
 • A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (16%) nemzetgazdasági ágban a hotelépítések és a szállodafelújítások növelték a beruházások teljesítményét. A művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ág beruházásainak emelkedését (32%) néhány nagyberuházás okozta. Az egyéb szolgáltatás területén (190%) a gyógyfürdő-felújítások és az egyházi épületek rekonstrukciós munkálatai növelték a beruházásokat.
 • A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 2,7 százalékkal nőtt az alacsony bázishoz képest.

Elemzők: a beruházások visszaesése nem meglepetés, legfeljebb a mértéke

Az uniós beruházások befejeződése miatt nem meglepetés a beruházások első negyedévi visszaesése, az építőipar 27,6 százalékos visszaesése és a 0,9 százalékos éves növekedést jelző GDP adat már előre sejteni engedte az elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben a mostani volt a legrosszabb beruházási adat. Kedvezőtlennek tartja, hogy a vállalkozásoknál csaknem 5 százalékkal csökkent a beruházások volumene. Kérdés, hogy a vállalati beruházásoknál egyszeri visszaesésről van-e szó vagy tartósabbá válik-e a folyamat. A szűkös munkaerőpiac miatt azonban több cég dönthet úgy, hogy beruházásokkal, gépekkel váltja ki a dráguló munkaerő egy részét és ezzel növeli hatékonyságát – mondta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint újabb autóipari kapacitások kiépítésével a közeljövőben újra élénkülhetnek a beruházások, amit több vállalati felmérés is alátámaszt. A lakásberuházások jövőre már érdemben hozzájárulhatnak a beruházások növekedéséhez, így az idei év folytatásában mérséklődő visszaesésre, jövőre pedig a beruházások akár 5 százalék feletti növekedésére lehet számítani – mondta.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22: A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.