Gazdaság

Az FHB szerint nem összeférhetetlen, hogy Spéder Zoltán érdekeltségének adtak hitelt

A bank anyavállalatának is ő az igazgatósági elnöke, de a közlemény szerint nem vesz részt a kockázati döntéshozatalban.

750 millió forintos hitelt adott tavaly az FHB Bank a Libri-Shopline Nyrt-nek, 300 millió forintos garanciavállalással kiegészítve – írja a 444.

A Libri-Shopline igazgatósági elnöke Spéder Zoltán, és az ő tulajdonában lévő CEMP birtokolja a Libri-Shopline részvényeinek 25,1 százalékát is. A hitelt nyújtó FHB Kereskedelmi Bank Zrt. az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában áll, amelynek szintén Spéder az igazgatósági elnöke, illetve A64 nevű cégén keresztül, valamint 16 ezer saját tulajdonú részvényével a második legnagyobb tulajdonosa is a banknak.

Az FHB szerint nem áll fenn ebben az ügyben összeférhetetlenség, mert Spéder Zoltán az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-n belül nem tölt be formális tisztséget és nem vesz részt annak kockázati döntéshozatalában. A bank azt válaszolta a 444-nek, hogy prudens és szabályozott döntéshozatali rendjük van, aminek tulajdonosoktól való függetlensége teljes mértékben biztosított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik